Kristen lobbyorganisation i USA stöttar Grimmark

Några timmar innan rättegången i Arbetsdomstolen inleddes publicerade Ekot en artikel om hur Ellinors Grimmarks juridiska process finansieras av Alliance Defending Freedom. Det blev också en stor fråga utanför rättegångssalen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt Ekot är rättsfallet ”en del av en internationell kampanj som bland annat syftar till att påverka europeisk aborträtt, och som drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF”.

Och när Ellinors Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström anlände till domstolen ville alla journalister ställa frågor om detta.

Ruth Nordström pressades bland annat på om det inte kan uppfattas som väldigt negativt bland svenska kvinnor att en lobbyorganisation, som arbetar mot aborter, är med och finansierar Ellinor Grimmarks fall.

Ruth Nordström svarade att alla har rätt att tycka vad de vill, även om åsikten inte är politiskt korrekt i Sverige, och att det inte ska ha någon betydelse för utgången av domstolsförhandlingen.

Insamlingskampanjer

– Att påstå att ADF vill begränsa aborträtten i Sverige och att målet handlar om detta är så absurt som det bara kan bli, säger Ruth Nordström till Dagen.

– Samvetsfrihet går inte att ställa mot aborträtt.

ADF stödjer Ellinor Grimmarks fall både juridiskt, genom att skicka inlagor till de svenska domstolarna, och ekonomiskt. Det framgår inte några summor. Men Jönköpings tingsrätt dömde Ellinor Grimmark att betala regionens rättegångskostnader på 925 000 kronor och Dagen har tidigare skrivit om att insamlingskampanjer har dragits igång för att täcka utgifterna.

”En annan agenda”

– Det är vår plikt att hjälpa Ellinor Grimmark, säger Ruth Nordström som också berättar att det har kommit pengar från flera andra länder, bland annat Italien.

På en konkret fråga om avslöjandet har någon som helst bäring på rättegången svarar advokat Erik Danhard med stor försiktighet:

– Framför oss finns ett mål som handlar om skadestånd, har Ellinor Grimmark rätt till skadestånd?

– Vi har väl anat att det någonstans finns en annan agenda, det här pratet om Europadomstolen och liknande. Men det är inte någonting som vi tänker låta påverka vårt mål.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar