Krönikor

Sommarkonferensen kan blir till din kallelse i höst

Felicia Ferreira, Dagens chefredaktör och vd, om hur beslut och överlåtelse under sommarens konferenser behöver få landa i församlingarnas verklighet och i det praktiska livet.

Från Lappland och Uppsala till Nyhem och Hönö. Det handlar om tiotusentals kristna, från norr till söder och från öst till väst som under sommaren besöker kristna konferenser och sommarsatsningar.

Det finns inga räknade siffror, men kanske rör det sig om 60000 till 80000 människor förenade i sin kristna tro och vision. Det finns heller inga rapporter i riksmedierna, som vid Pride eller diverse rockfestivaler. Man skulle kunna säga att medier och tv är en försvinnande liten del i den kristna kyrkans historia. Även i dag växer den kristna kyrkan på många håll i världen ändå för växtkraften ligger i mötet med varandra och med kyrkans Herre. Just det som sker i alla dessa sommarkonferenser. Senapskornet planteras där.

Sommarkonferensen har en särskild plats och ställning i den svenska kristenheten. Många gånger är de bundna till tradition och historia långt tillbaka i tiden. Nu, precis som i historien, fattar unga och äldre avgörande beslut, förnyar sin trosbekännelse, upplever inre möten med Gud och får kraft och nytändning i vandringen med Jesus.

Men när de sista konferenserna har ebbat ut är det plötsligt dags att omsätta besluten och överlåtelsen i praktiken. Det är då arbetet börjar. Då är vardagen tillbaka.

I många rörelser och sammanhang finns det som kallas för lägereko. En form av samling en tid efter lägret eller konferensen då vi (många gånger barn) möts för att ses igen, men också för att påminnas om det som varit bra med lägret, det goda som kommit ut ur gemenskap och predikningar.

Kanske är det något även de vuxna skulle göra. Om några månader, då är det tid att stämma av. Hur gick det med min överlåtelse? Mina beslut? Mina tankar om nystart? Vad blir ekot i mitt eget inre efter mitt besök på ett sommarmöte eller en konferens?

Om konferenshänförelsen inte ska stanna vid en enda stor andlig egotripp är det viktigt att bli varse hur den förnyade kraften och glädjen ska användas för hemmabruk.

Höststarten i våra församlingar kan bli en tid för en förnyad strategi kring hur missionsbefallningen och vårt sociala ansvar ska förverkligas. Det handlar inte om att lägga nya tunga arbetsbördor på varandra, men att hjälpa varandra att vara medmänniskor och berätta med våra liv och vår livsstil om vad vi funnit och vad vi tror på.

Det kan handla om att organisera och genomföra de där regelbundna sjukhusbesöken, ta bättre hand om kompisen som mår dåligt, erbjuda barnvaktshjälp till den ensamstående mamman, eller läxhjälp till tonåringen i grannuppgången, eller bara att sluta vara så kort i tonen mot familj eller arbetskamrater.

När man läser om församlingsgrundaren Paulus, ser man att han hade en strategi och arbetade mot ett tydligt mål. Det målet kan både vara församlingens och den enskildes, men utgångspunkten är hela tiden att vi helhjärtat tror att kristen tro kan förändra människors liv. Det var så folkväckelserna startade i Sverige och utomlands. Det är dags både att lära av historien och att gå framåt. Använd sommarens hänförelse som drivkraft och bränsle för att uppnå nya mål och segrar.

Felicia Ferreira,
chefredaktör och vd på Dagen som även finns med i olika seminarier på sommarkonferenser runt om i Sverige

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar för dig