Goda minnen är en skatt även i kyrkan

Birger Thureson, journalist och författare, skriver om vilken roll minnena kan ha i gemenskapen i en församling.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

På håll påminner Pingstkyrkan i Sala om en fästning. Ett solitt tegelbygge med strama linjer som ligger mitt i stan. Väggarna ger intryck av att tåla betydligt mer än Jerikos murar, som inte pallade för basuntoner och kraftfulla rop. Mot de här murarna har ljudvågor från blåsinstrument och starka röster studsat i många år. Men de står kvar.

Jag kommer till den idylliska staden en blek vinterdag mitt i veckan. Det kvadratiska kullerstenstorget i centrum ligger öde i väntan på lördagens marknad. För en stund känner jag mig lite som H.C. Andersen när han besökte Sala på 1800-talet, och förvånad frågade sig var alla människor höll hus.

De hade väl, då som nu, annat för sig än att strosa omkring på gator och torg. Var de befann sig vid sagoberättarens besök vet jag inte. I silvergruvan, kanske. Eller ute på åkrarna. Trakten ruvar inte bara på underjordiska rikedomar utan rymmer också bördig jordbruksmark.

Denna februaridag vet jag i varje fall var ett 50-tal invånare håller hus. De har samlats i Pingstkyrkan.

De har kommit för att lyssna till ett föredrag om E.V. Sjöblom och Denis Mukwege, Guds visselblåsare i Kongo-Kinshasa som under skilda och ändå så lika epoker utmanat den förgiftande girigheten och det förtryckande våldet.

Publiken består i huvudsak av pensionärer, som redan i söndagsskolan fick lära sig att världen är större än Sala, Sverige och Europa. Och att människovärdet inte har något med hudfärg eller nationsgränser att göra.

De har tydligen bevarat sitt gränsöverskridande engagemang. Två yngre män med rötterna i Burundi som dyker upp på samlingen är en sorts bekräftelse på den saken. Och jag tänker att det avgörande inte är kyrkväggarnas tjocklek utan om dörren står öppen.

Men publiken har inte bara kommit för föredragets skull, det begriper även föredragshållaren. Den har också kommit för gemenskapens skull, för att dricka kaffe och samtala, och för att minnas tillsammans. Minnas åren de levt nära varandra, gjort upplevelser tillsammans, gått sida vid sida genom glädje och sorg.

Det ligger en väldig styrka i minnena, förklarade en vän nyligen för mig. Han har drabbats av stroke, förlorat mycket av sin rörlighet, och mist sin livskamrat. Men ändå kallar han livet gott. Tack vare familj och vänner och den gemenskap som kyrkan erbjuder. Och tack vare minnena från alla fina år han fick tillsammans med sin hustru.

Så talar en vis man, som inte är från Sala, men som ändå vet var skatten ligger gömd.

Birger Thureson,

journalist och författare

Tillbaka till nyhetsbrevet! Klicka här.

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo
Dokument
Coronakrisen
Coronakrisen har redan slagit hårt mot kristna gårdars ekonomi. Osäkerheten är också stor kring hur det kommer att bli med campinggäster till sommaren.
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson
Coronakrisen
Foto: Tomas Oneborg SvD/TT & Privat
Foto: Tomas Oneborg SvD/TT & Privat