Krönikor

Guds gåva från jordens yttersta gräns

Bodil Eriksson, pastor i Betlehemskyrkan i Sundsvall, skriver om hur det är att leda en mångkulturell församling.

Ända sedan jag var i tonåren har jag drömt om en mångkulturell församling. Alla församlingar i Bibeln består av människor från olika länder och i Uppenbarelseboken beskrivs hur alla folk, stammar och språk till slut står inför Guds tron och tillber Jesus tillsammans.

Jag har arbetat som pastor i nitton år och de senaste nio åren har jag sett denna dröm börja ta form inför mina ögon.

Jag har fått möta asylsökande från många olika länder som blivit kristna i Sverige eller på vägen hit. Jag har också mött många kristna som känt en kallelse att åka till Sverige för att missionera eller flytt hit från förföljelse i sina hemländer. De har rest sig upp här och blivit en välsignelse för våra församlingar under en tid och sedan i flera fall återvänt till sina hemländer.

Nu har människor kommit från jordens yttersta gräns och gett den ena församlingen efter den andra liv i Sverige. Flera församlingar som hade planer på att lägga ner har i dag full verksamhet tack vare människor som flytt hit eller kallats hit. Det har hänt i varje kyrka som har öppnat sin dörr. Jag har aldrig tidigare i mitt liv upplevt en så stark väckelse, där jag bara helt förundrad kan ta emot de människor Gud sänder till oss, undervisa dem, döpa dem och träna dem i evangelisation och gudstjänstliv. Jag har också fått möta många människor som tränar mig och församlingen på alla trons områden. Hela Bibeln har blivit aktuell på ett helt nytt sätt.

Genom att ta emot denna gåva har vi fått nytt liv i församlingen, återvänt till grunderna, att samlas för bibelundervisning, bön, dela måltid och hjälpa varandra. Vi vågar gå ut och berätta om Jesus igen utan att skämmas.

"Vanliga" svenska kristna har förstått att deras tro duger och de vågar berätta om Jesus. De vågar bjuda med sig människor till kyrkan och de vågar tala om att de är kristna där de befinner sig i sin vardag.

Denna förvandling har varit överrumplande och skapat en del kulturkrockar och svårigheter, men genom den helige Andes kraft har kärleken, förlåtelsen och försoningen varit så stark att jag idag ser frukten komma av de som konverterat. Deras oerhörda hunger och längtan efter bibelordet, självklara tro på att vi skall leva så som Jesus lärde oss och kraften i längtan efter att världen skall bli räddad är fantastisk.

Skörden är stor och arbetarna få. Vi vet inte hur länge flyktingarna finns kvar hos oss, men den tid vi möter dem måste vi ta vara på och använda väl.

- Se till att alla får en bibel på sitt språk.

- Våga låta människor medverka i gudstjänsten med sång, gudstjänstledning, vittnesbörd och predikan.

- Låt människor hjälpa till med allt praktiskt arbete som behöver göras i kyrkan.

Ta emot Guds gåva från jordens yttersta gräns. Låt dem ge vad de har till oss och våga ge det ni har till dem. Vi kan aldrig lära känna Jesus fullt ut när vi delar upp oss i olika grupper efter ålder, social bakgrund, etnicitet eller annat. Men när vi är tillsammans inför Gud, när vi alla sjunger, delar ordet, nattvarden, vittnesbördet, dopet och ber för varandra så öppnas hela det himmelska förrådet för oss. Joels profetia uppfylldes inte bara under Joels tid och under den första pingsten. Den Helige Ande utgjuts också idag över gamla och unga, män och kvinnor och över alla folk, särskilt när vi är tillsammans inför hans ansikte och firar gudstjänst.

Gudstjänsten är vår friskvårdstimme. Vi får möta existentiella frågor, få en mening med livet och möjlighet att lära känna Gud. Relationer kan läkas genom förlåtelse och försoning. Genom förbön får vi hjälp att avlasta stress, oro och sjukdomar. Ett sätt att hantera nöden i världen är att be och ge kollekt till behövande. Vi får dela glädjen i tron genom sång, vittnesbörd och predikan. Gemenskapen med andra människor gör ett vi glömmer vår ensamhet. Gudstjänsten ger oss hopp, glädje, försoning, rening från synd, förlåtelse och ny kraft att möta livets alla utmaningar. Jag skulle önska att vi kristna förstår vilken kraft som finns i gudstjänsten och kyrkfikat och vågar bjuda in alla människor. Vi har något att ge människor som inte världen kan ge.

Bodil Eriksson,

pastor i Betlehemskyrkan i Sundsvall, tillhörande Equmeniakyrkan

Tillbaka till nyhetsbrevet! Klicka här.

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar för dig