J Lee Grady: Vårt raseri hotar att övergå i våld

Alla är rasande i dag. Vi har skapat en kultur av vrede.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Alla är rasande i dag. Vi har skapat en kultur av vrede. Ilskan finns på båda sidor av den politiska­ skiljelinjen. Vitmaktanhängare marscherar med facklor för att sprida hat. Black Lives Matter-aktivister plundrar affärer och krossar syltfönster. Tidigare NFL-fans bränner fotbollströjor på grillen. Madonna hotar att spränga Vita huset i luften eftersom hon är så arg för att Trump vann valet.

Trumps otryckbara och förnedrande ord om de idrottsmän som protesterar mot polisbrutalitet är ovärdiga en president. Vi ska respektera flaggan och nationalsången men respekt kan inte krävas genom nedsättande och grova uttalanden.

Finns det något vi inte kan bli upprörda över? Beroende på uppfattning blir amerikaner förolämpade av Starbucks kaffe, smörgåsar från Chick-fil-A, CNN, Fox, skor från Nike, den verkliga orsaken till orkaner eller vad nu skådespelaren Jennifer­ Lawrence sa häromdagen.

Jag börjar undra om den verkliga orsaken till den globala uppvärmningen är ökningen av mänsklig ilska. Om vi inte aktar oss kommer vår ilska att få planeten att brinna upp.

Hur ska vi som kristna agera? Kan vi bidra till försoning eller förser vi elden med ännu mer bränsle?

Här är några goda råd:

Du behöver inte kommentera allt. En orsak till att nivån av ilska har höjts är att det finns så många olika plattformar att agera på. Vill du skälla på nyfikna grannar? Använd Facebook. Tycker du illa om ett företags ägare och vill starta en bojkott? Det är bara att twittra. Tänk i stället på Predikaren 5:2: ”Var inte för snar att tala, säg ingenting förhastat inför Gud – han är i himlen och du på jorden. Låt därför dina ord vara få.”

Du behöver inte ta ställning i varje fråga. Kristna älskar att stå på ”rätt” sida. När Josua möter ängeln vid Jeriko frågar han honom: ”Hör du till oss eller till våra fiender?” och får svaret: ”Nej, jag är anförare för Herrens här.” (Josua 5:13). Det är inte säkert att Gud stöder en av sidorna när människor har olika uppfattning. Om du försöker pressa in Gud i mänsklig ideologi har du skapat en avgud.

Du behöver inte ha ”rätt” hela tiden. Det är möjligt att befinna sig på rätt sida i en viss fråga och ändå ha helt fel på grund av attityden. Man kan ivrigt försvara sin riktiga position men ändå förlora Guds välsignelse eftersom man inte visar kärlek eller handlar vist. Författaren Watchman Nee såg hur de kristna i Kina inte längre fick del av välsignelsen när de hade blivit bittra och splittrade. Han skrev: ”Gud välsignar inte det som är fel men inte heller det som är rätt. När vi enas kommer välsignelsen.”

USA befinner sig i ett farligt läge. Stubinerna är korta, nerverna spända och nävarna knutna. Våldet ligger och lurar. Låt det aldrig kunna sägas att Guds folk bidrog med bränsle till elden. Be Anden om hjälp att lägga band på din vrede och använda dig som en fredsskapare i denna oroliga tid.