Kultur

Dagen recenserar brädspel för hela familjen från 2019

Åk buss i London, bygg Köpenhamn eller en hel planet, eller svara på frågor om mat i årets nya brädspel för familjer, som även fungerar bra för bara vuxna att spela.

1 av 5

Introduktion Dagens favoriter bland årets nya brädspel

Snabb version av storfavorit

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Ticket to Ride: London"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 8 år

Förlag: Days of Wonder/Enigma

Ticket to Ride: Europa är sedan tidigare en älskad klassiker i vår familj. Alla, förutom minstingen på sex år som inte riktigt har tålamodet och läsförmågan på plats, uppskattar att utföra uppdrag, samla kort och lägga ut tåg på rälsen och försöka samla mer poäng än medspelarna.

Förväntningarna var därför höga på London-varianten som både går snabbare och är lite enklare att förstå för de yngre (rekommenderad ålder är från 8 år men kan man läsa fungerar spelet fint).

Tre barn och en vuxen har underhållits av spelet flera gånger, men efteråt är känslan densamma: alla vill hellre spela originalvarianten – även sexåringen! Ändå får spelet en fyra i betyg. För den som ännu inte fastnat för andra varianter av Ticket to Ride är London en fin introduktion till en väldigt rolig spelvärld!

Frida Park

Läs mer Hur långt in vågar du gå i gruvan i ”Diamant”?

Bygg upp färgglada Nyhavn

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Cøpenhagen"

Betyg: DDD

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 8 år

Förlag: Queen Games/Brädspel.se

I Cøpenhagen är du en arkitekt som ska hjälpa till att bygga de färgrika husfasaderna i Nyhavn. Det gör du genom att välja tetris-liknande bitar och passa in dem i ditt hus så att du fyller upp så många rader och kolumner som möjligt. Varje rad ger en poäng och en kolumn ger två. Om du lyckas slutföra en hel rad/kolumn med bara fönster får du dubbla poäng, och om du bygger över en vapensköld får du tillgång till olika specialregler som kan göra det lättare för dig att få rätt bitar till ditt hus.

Cøpenhagen kan liknas vid ett något enklare Ticket to Ride. Den största skillnaden är att i Cøpenhagen interagerar du inte alls med de andra spelarna. Vår testpanel tyckte det var tråkigt, men om du föredrar att inte behöva oroa dig för att andra förstör det du håller på med är det här ett passande spel för dig.

Jakob Ihfongård

Läs mer Dagen recenserar strategiska brädspel från 2019

Skapa och dela långa amöbor

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Amoeba"

Betyg: DDD

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 10 år

Förlag: Peliko

Lagom klurigt spel, där du med hjälp av brickor ska bygga amöbor, så långa och många som möjligt. Men på vägen kan din motståndare dela dina skapade amöbor och göra en del till sin, genom att lägga brickor i ytterligare ett lager. Den som lyckats skapa störst amöbor kring sina cellkärnor får flest poäng och vinner.

Jag spelade tillsammans med min dotter på elva år, hon tyckte om det. Bra barnstrategispel och speltiden gör det perfekt att spela en eller två omgångar när man vill ha en stund tillsammans.

Tina Ahlqvist

Läs mer Fingerfärdighet och strategi krävs i ”Tokyo Highway”

Skapa en planet och locka djur

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Planet"

Betyg: DDD

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 8 år

Förlag: Lautapelit/Brädspel.se

I Planet bygger du upp en hel planet av skogar, hav, berg, öknar och glaciärer, allt för att locka till dig så många djur som möjligt. Planeterna består av en tolvsidig kärna som du sätter fast magnetiska pentagoner på, vilket gör att spelet inte liknar något annat (se bilden ovan).

Vissa djur vill ha stora områden av en specifik typ, andra vill ha många områden. Ibland villl de att deras område ska ligga bredvid en specifikt annat område, till exempel en skog bredvid ett hav. Andra gånger får områden inte ligga bredvid varandra – vilket gör det omöjligt att vara bäst på alla områden.

Du kan se vilka djur som ni kommer att kämpa om senare i spelet, och om du försöker tänka för långt fram är risken att du fastnar i obeslutsamhet. Men om du fokuserar på bara närmaste dragen är Planet ett trevligt spel med ett unikt utseende.

Jakob Ihfongård

Läs mer Dagen recenserar barnspel från 2019

Lättuggat och smakrikt frågespel

Brädspel, speltest, frågesport 2019. Röda Tråden Mat

"Röda Tråden – Mat"

Betyg: DDD

Antal spelare: Minst 2

Ålder: Från 7 år

Förlag: Nicotext

"På sotarspråket kallas den gläfsa". Vet du redan nu vad som åsyftas? I så fall slipper du de andra nio ledtrådarna i detta frågespel där det gäller att gissa rätt om mat.

Spelet marknadsförs som ett frågespel för hela familjen, och ja, det är lätt för stor som liten att vara med och gissa bland alla grönsaker, frukter och maträtter. 160 gåtor finns att klura på och det är ett lättuggat och smakrikt litet spel som går att roa sig med några kvällar. Men spelar man för mycket tar gåtorna slut och alla vet redan svaren på den svåraste nivån.

Visst går det att ta själva tävlingsmomentet på allvar, men när vi spelade handlade det mest om att ställa frågor, gissa hej vilt, samt ha roligt. Och ordet gläfsa betyder för övrigt pannkaka, en av världens äldsta maträtter som för första gången omnämndes i skrift år 1538 av Olaus Petri, vilket var nästa ledtråd.

Jacob Zetterman

Jaga mammutar över klippkanten

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Get Mammoth"

Betyg: DD

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 8 år

Förlag: Peliko

Spelet går ut på att samla mammutkött till din stam genom att jaga mammutar över klippkanten. Man jagar mammutar på en tillkrånglad spelplan genom att spela kort med olika antal steg som spelpjäsen kan ta. Vinner gör den som samlat sex köttbitar först (vilket verkar omöjligt) eller har en eller flera spelpjäser kvar när alla andra är ute.

Spelet lät kul, men reglerna var något oklara och första spelomgången blev ganska trist. Efter några omgångar blev idén tydligare och spelet blev lite roligare. Det känns dock som om spelmakarna lade mer krut på att hitta på en spelplan och figurer än att få ihop en bra spelidé.

Kajsa Lowenhielm

Läs mer Dagen recenserar partyspel och frågesport från 2019

Samarbeta för att vinna i stressigt tärningsspel

Brädspelsrecension 2019: Familjespel.

"Frenemy Dice"

Betyg: DD

Antal spelare: 3–5

Ålder: Från 7 år

Förlag: Peliko

I Frenemy Dice är målet att tillsammans med de andra spelarna lyckas fylla upp fyra olika poängkort med tärningar. Varje spelare får slå sina tärningar så många gånger den vill, så att den tillsammans med en annan spelare kan fylla upp det utvalda kortet, och på så sätt få poängen för det.

När alla kort är fyllda räknas poängen för rundan och fyra nya kort läggs ut för nästa omgång. Spelet fortsätter i ett förutbestämt antal omgångar innan poängen räknas samman och en vinnare utses.

Det är ett måste i detta spel att samtidigt kunna titta på korten på bordet, kontrollera sina tärningar och föra en dialog med de andra spelarna. Det blir lätt kaotiskt och ibland bryts och byts samarbeten rätt av.

Frenemy Dice är bra för att träna samarbete och se olika kombinationer av nummer. Men som sällskapsspel blir det väldigt snabbt enformigt.

Henrik Erlandsson

Läs mer Dagen testar familjespel 2018

---

Tips på bra brädspel för familjer

 • Fyra spel som både vuxna och lite äldre barn kan uppskatta.
 • Century: Spice Road
 • Enkelt att förklara, svårt att bemästra. Bygg ditt kryddimperium med hjälp av kuber och kort i detta vackra spel.
 • Recenserades den 19 mars.
 • Clever (That's pretty clever)
 • Trots det tråkiga namnet är det här tärningsspelet fantastiskt roligt för alla som spelat Yatzy och velat ha något lite mer avancerat.
 • Recenserades den 22 oktober.
 • Planet
 • Bygg en hel värld och locka till dig flest djur, i detta magnetiska 3D-spel. Fick Guldtärningen som Årets familjespel 2019. Läs Dagens recension här intill.
 • Tokyo Highway
 • Oerhört stilrent spel där fingerfärdighet och taktiskt sinnelag belönas när du ska bygga upp Tokyos berömda motorvägsnät.
 • Recenserades den 4 juni.

---

Fler artiklar för dig