24 oktober 2020

En tidning på kristen grundKultur

DN: Finns en kristen trend i popmusiken just nu

I ett längre reportage intervjuar Dagens nyheter ett antal musiker med förankring i den kristna tron och drar slutsatsen att popmusiken just nu genomsyras av en kristen trend.

1 av 2

"Trots att undersökningar visar en försiktig nedåtgång för kristendomen i USA – från 77 procent praktiserande för 10 år sedan till 65 procent i dag – så pekar tillväxtkurvan åt rakt motsatt håll gällande artister som i dag öppet skyltar med sin tro," skriver tidningen.

Musikjournalisten Jan Gradvall har tidigare kallat kristen musik för "den mest osexiga genren som finns", men mycket tyder alltså på att något håller på att förändras, även i sekulära Sverige.

Världsartister som Kanye West och Justin Bieber finns omnämnda, något Dagen skrivit om ett flertal gånger, men även svenska exempel som Sebastian Stakset, Jonathan Johansson och Sara Parkman. Den senare har hyllats för sitt album "Vesper" som hon fick inspiration till under en vistelse i ett franskt kloster. Sara Parkman, prästdotter och uppväxt på en kristen kursgård i Rättvik spelade in en del av skivan i Nordingrå kyrka på Höga kusten.

– Under hela processen har jag varit otroligt nervös för vad folk ska tycka. Att budskapet ska uppfattas som alldeles för pretentiöst eller allvarligt. Eller att folk ska missförstå den kristna symboliken och distansera sig från den, säger Parkman i reportaget.

Läs mer Så blev rockikonen Bono kristen

Även Jonathan Johansson, artist med bland annat albumet "En hand i himlen" i bagaget, har återvänt till sin kristna bakgrund i sitt musikskapande.

– Jag har börjat skriva om Gud igen och om religionens plats i våra liv. Fast jag är väl Kanyes (West, reds. anm.) motsats. Han vill predika och rädda själar. Det är det sista jag är intresserad av. För mig har det mer handlat om att få ihop en världsbild som jag själv kan leva med, där religion och vetenskap får samexistera, säger Johansson till Dagens nyheter.

Varför det verkar vara en trend att "komma ut" som kristen artist svarar inte reportaget riktigt på. Men Jonathan Johansson vågar sig på en gissning.

– Det enkla svaret vore väl att vi söker trygghet i skakiga tider. Men jag tror verkligen vi ser slutet på vår existens. När ideologierna har fallit och kapitalismen har förstört vår planet – vart ska vi ta vägen då? säger Jonathan Johansson.

Läs mer Kanye West: Jag har blivit frälst och kommer aldrig mer göra sekulär musik

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar