Kultur

Musiken som lyfte sinnena under pandemin

Dagens kulturredaktion väljer ut 20 favoritalbum från året vi inte fick gå på livekonsert

2020 blev året när konsertlivet kollapsade. När pandemin vägrade släppa sitt grepp hittade livemusiken nya vägar och vi fick trösta oss med streamade konserter via nätet. En del artister utnyttjade tomma spelscheman till att gå in i studion och bland årets skivutgivning har kulturredaktionen valt 20 favoriter.

Lyfter man blicken och spanar in hur den kristna skivbranschen i USA tacklat krisen, verkar samlingsalbum vara en trend. Välkända artister som Jeremy Camp, Chris Tomlin, Amy Grant, David Crowder Band och Newsboys tillhör dem som släppt tidigare utgivet material i ny förpackning. Även brittiske lovsångsprofilen Matt Redman kom med en samlingsskiva 2020.

Jeremy Camp hamnade särskilt i fokus tack vare Hollywoodfilmen “I still believe” om sångarens tidiga liv som skildrar hur han mötte och gifte sig med Melissa som efter en tid dog i cancer. Filmen fick en tuff start med premiär mitt i coronavåren och den letade sig aldrig till de svenska biograferna.

I övrigt kan noteras att det blir allt vanligare att artister satsar på enstaka digitala låtsläpp. En del av albumen vi presenterar här finns bara i digital form och det är något som kommer att bli allt vanligare. Ep-formatet (en skiva med fyra eller fem låtar) tycks ha kommit till heders igen och somliga artister har prövat att släppa en rad låtar i svit, typ en ny låt i veckan. Sebastian Stakset gjorde det, likaså Tomas Enochsson och Torbjörn Hedberg. Och säkert fler därtill.

De stora kristna konserttillfällena – Gullbrannafestivalen och Skärgårdssång – tvingades ställa in. Bokningarna är framflyttade till 2021. Hur det blir då vet ingen i nuläget.

Ett är dock säkert: Behovet av musik har aldrig varit så stort. Som tröstare. Som livsuppehållare. Eller bara pur glädje.

Anna Weister Andersson "Give us compassion" skivomslag (2020).

Anna Weister Andersson & One in Christ

“Give us compassion”

(Egen utgivning)

Ett ambitiöst skivprojekt som tack vare crowdfunding lyckades komma i mål efter drygt två års slit. Ansträngningarna födde ett av de vassare gospelalbumen som spelats in den här sidan Atlanten. Anna Weister Andersson är en högklassig sångförfattare och när hon dessutom lyckas knyta till sig några av de vassaste gospelmusikerna vi har blir resultatet därefter.

Danne Tibell med flera "Viva – Tell me the story" skivomslag (2020).

Danne Tibell med flera

“Tell me the story”

(Adora)

Nya kläder kan förvandla intrycket av en människa totalt. Detsamma gäller musiken. Så när Danne Tibell (Jerusalem, XT, Larm) kramar ur sin Hammondorgel till tonerna av välkända psalmer och väckelsesånger uppstår magi. Till den bidrar förstås även Björn Stigsson (Leviticus, XT), Anders Mossberg (Jerusalem, Larm) och flera andra rockrävar.

David Åhlén "My face will shine" Skivomslag ep (2020).

David Åhlén

“My face will shine”

(Jivvär)

Med sin unika falsettsång bjuder David Åhlén på denna ep in sina lyssnare till ett landskap av innerlighet där sakrala toner möter indiepop. En modern psalmist som inte tvekar att återanvända mångtusenåriga ord från kung David. Musik att omfamnas och befrias av.

Hope for this nation "Vi säger ja" skivomslag (2020). Medverkande: Sanna Välipakka och Alexander Forsberg.

Hope for this nation

“Vi säger ja”

(Hope for this nation)

Duon Sanna Välipakka och Alexander Forsberg var bland de nominerade till Utbultstipendiet 2020. Båda sjunger utmärkt och Välipakka har skrivit samtliga låtar på deras lovsångsskiva, några i samarbete med bland andra Alex. Starka melodier och en dynamisk variation av klang och rytmer krossar fördomar om att lovsång per definition är monoton. Flera riktigt bra texter.


Dagens Spotifylista “Salig blandning från 2020″

Ingemar Olsson "Äntligen" skivomslag (2020).

Ingemar Olsson

“Äntligen”

(Little Beat Records)

Vissa artister faller inte för åldersstrecket. Olsson känns aldrig trött. Snarare alltid hungrig och med en glimt i ögat. En kommunikatör av Guds nåde och ett skolexempel för alla låtskrivare som vill öppna trons dörr för Svensson. “Äntligen” är ett album med glad pop på svenska som sprudlar av glädje samtidigt som allvaret glöder. Livet och tron i ett nötskal.

Jonathan Johansson "Scirocco" skivomslag (2020).

Jonathan Johansson

“Scirocco”

(Sony Music)

En hypnotisk berättarröst med ett helt universum av referenser. Jonathan Johanssons pop är allt annat än hissmusik. Den kräver tid och koncentration av sin lyssnare. Men den som investerar blir rikt belönad.

Josefina Gniste "Live" skivomslag (2020).

Josefina Gniste “Live” (David Media)

Josefina Gniste har under flera års tid varit en av landets mest uppskattade lovsångsledare och författare av nya lovsånger. Nu släpps den liveupptagning som tidigare i år spelades in i samarbete med fadderbarnsorganisationen Compassion som album. Starka sånger, framförda med nerv och äkthet i snygga avskalade versioner. Och samtidigt – ett oväntat krispigt ljud för att vara en liveupptagning.

Larm "Tala är guld" Skivomslag (2020).

Larm

“Tala är guld”

(Talking Music)

Hårdrock på svenska med oblyga Jesustexter, har ni hört det förut? Förmodligen. Men för alla med aptit på klassisk 70-talsrock a´la Deep Purple, Rainbow och Jerusalem får Larm inte missas. Anders Mossberg, Dan Tibell, Simon Ådahl och deras kumpaner i bandet får det att svänga rejält.

Lin D "Energy" Skivomslag ep (2020).

Lin D

“Energy”

(Impact Records)

Unga syskontrion Lin D levererar oförvägen modern danspop av internationell klass och till skillnad från genren i övrigt – med riktigt vettiga texter. Precis som titellåten för denna ep antyder handlar det om en energiboost. Syskonen Lindéh borde vara givna i Mellon. De är redan så mycket bättre än en massa annat.

Luchs "Solskur" Skivomslag (2020). Artist och kompositör är Patrik Berg Almkvisth.

Luchs “Solskur” (Spinnup)

Producenten och pianisten Patrik Berg Almkvisth har under artistnamnet Luchs nått en halv miljard Spotify-lyssningar. Hans debutalbum “Solskur” är tillägnat hans mamma Eva Berg Almkvisth som avled i slutet av förra året. Styckena är stundtals både finstämda och ödesmättade och omöjliga att värja sig mot. Rekommenderas även för lyssnare som är ovana med instrumental musik.

Michael Jeff Johnson "Främlingshem" Skivomslag ep (2020).

Michael Jeff Johnson

“Främlingshem”

(Studio Edith Records)

Denna ep innehåller fem låtar som förmedlar hopp ur olika aspekter. Michael Jeff Johnson befäster sin roll som pålitlig leverantör av existentiell kvalitetspop. Trygghetsskapande, tankenärande och innerligt uppmuntrande sångskapande.

Peter Carlson's The Rise "Out of the blue" Skivomslag (2020).

Peter Carlsohn’s the Rise

“Out of the blue”

(Jono)

Jerusalembasistens solodebut får betraktas som en sensation. Inte att det blev till, utan själva resultatet. Världen har sett alldeles för många halvtaskiga produktioner när bandmedlemmar ska “gå solo”, men Peter Carlsohns platta är toppklass rakt igenom. Låtarna, sången, produktionen – en helhet som växer för varje lyssning.

Pingst (blandade artister) "Vägar vidare" Skivomslag (2020).

Pingst “Vägar vidare” (Pingst)

Tredje albumet från Pingst. Den uttalade ambitionen bakom pingstskivorna har varit att “sjunga sig samman” som rörelse och det är tydligt att många av sångerna fått fäste i de lokala församlingarna både i och utanför pingströrelsen. Så lär det även bli med sångerna från “Vägar vidare”. Goda lovsånger med snygg produktion, starka melodier och teologiskt väl genomarbetade texter.

Pontus J Back "Stormy waters – Unplugged favourites" Skivomslag (2020).

Pontus J Back

“Stormy waters – Unplugged favourites”

(Talking Music)

Pontus J Back tog all sitt livs smärta och lämnade den till Jesus. I gengäld fick han ett förvandlat liv och en berättelse som också blivit hans sång. Hans röst kommer särskilt bra till sin rätt i ett akustiskt element som bottnar i blues och rock. Här blandar han egna kompositioner med lite lånat i en skön mix med texter där han pekar på sitt livs frälsare.

Roland Lundgren "Barndomens tro" Skivomslag (2020).

Roland Lundgren

“Barndomens tro”

(Curol)

Äntligen släppte Roland Lundgren (från Curt & Roland) ny musik, elva år efter Curts tragiska frånfälle. Den uppfriskande tonen från svunna dar sveper välbekant genom låtarna som är en blandning, lite lånat, lite nyskrivet. Starkast är Rolands hommage till Curt i form av en känslofylld tolkning av “Den jag kunde va” som Mikael Wiehe skrev till minne av sin parhäst Björn Afzelius.


Roland Utbult "Längs vägen" Skivomslag (2020).

Roland Utbult

“Längs vägen”

(Linx)

Roland Utbults första nyinspelade fullängdsplatta på 17 år hittar tonen direkt. Med studiomusiker från Nashville och ett gäng märgstarka låter fångar den gamle låtskrivarräven kärnan i tron och den egna brottningskampen. En av Utbults bästa skivor.

Sebastian Stakset "Livet efter döden" Skivomslag (2020).

Sebastian Stakset “Livet efter döden (Universal Music)

Staksets tredje fullängdsskiva i eget namn är tyngre och mörkare i soundet än hans tidigare. Med hjälp av några av Sveriges bästa producenter och en hel armé av skickliga gästartister förmedlar han ett både hårdkokt och hoppfullt album. Sebastian Stakset har dessutom under senare halvan av 2020 hunnit släppa inte mindre än ytterligare fyra singlar, där “Tills vidare” tillsammans med Einár är starkaste.

Sierra Hull "25 trips" Skivomslag (2020).

Sierra Hull

“25 trips”

(Rounder Records)

Sajnades och skivdebuterade redan som 13-åring. Sedan dess har underbarnet Sierra Hull överträffat alla förväntningar. Det gångna året släppte den nu 29-åriga mandolinvirtuosen sitt femte album som bjuder på mogen country och texter med behållning. Intervjuades dessutom i Dagen i mars i år.

Stephen Carlson och Jonathan Samuelsson "Viva – Selah" Skivomslag (2020).

Stephen Carlson & Jonatan Samuelsson

“Selah”

(Adora)

Instrumentala psalmer är konceptet för 2020 hos skivbolaget Adora. På “Selah” släpper Narniabasisten Jonatan Samuelsson loss kreativiteten tillsammans med gitarristen Stephen Carlson. Resultatet är tung, stämningsfull musik som kanske bäst kan beskrivas som sakrala rockballader. Några klassiker uppblandade med diverse nyskrivet som fint smälter samman till en helhet.

Tomas Andersson Wij "Högre än händerna når" Skivomslag (2020).

Tomas Andersson Wij

“Högre än händerna når”

(Playground)

En unik berättarröst som också har en andlig klangbotten som skiljer honom från många andra svenska singer-songwriters. På “Högre än händerna når” finner du inga stora bekännelser, men däremot en uppfordrande maning att sortera sin tillvaro och fokusera på det som är väsentligt i livet. Ny producent har resulterat i ett nytt, aningen luftigare sound.

Fler artiklar för dig