16 maj 2021

En tidning på kristen grundKultur

22 böcker väl värda att ge i julklapp

Kulturredaktionen tipsar om böcker som berört under 2020

Till den som redan tycks ha allt går det alltid att köpa en bok. En bok i julklapp blir alla glada av, åtminstone om det är rätt. Här listar Dagens kulturredaktion några favoriter som kommit ut under året.

Ljudet av tystnad, Tomas Sjödin (Libris)

Författaren och pastorn Tomas Sjödin vill ofta inspirera och utmana sina läsare och i senaste boken handlar det om att upptäcka tystandens förlorade värld. Sjödin menar att ordlösheten är nödvändig för att hitta den inre tonen, den där samvetet och våra innersta tankar och känslor får en chans att komma fram. Ja, där Guds röst kan få bli tydlig in i våra liv.


En godhet som räcker för alla b Rasmusson och Sara Brunnegård (Spricka förlag)

Denna bok som är något så ovanligt som en “tillsammansbok” är skriven av Britta Rasmusson och illustrerad av Sara Brunnegård. Tanken är att barn och vuxna tillsammans ska läsa boken som är en fantasifylld och varm skildring inspirerad av psalm 23 i Psaltaren om den gode herden.


När larmet tystnar hörs tonen, Sofia Camnerin (Verbum)

Den tidigare kyrkoledaren gör i denna bok en teologisk reflektion över frågorna som väcks under livets mörkare dagar. Sofia Camnerin skriver ärligt och öppenhjärtigt om hur hon blir sjukskriven efter att under många år ha kämpat för sitt barn med dubbla neuropsykiatriska diagnoser. Men hon upptäcker en ton av en närvaro som lugnar oron i magen.


Sårbarhetens kraft : om att finna styrka i svagheten, Per-Arne Dahl (Libris)

Per Arne Dahl är författare och präst i Norge som funnits med vid bland annat tsunamikatastrofen och dödsskjutningarna på Utøya 2011. Han vill med boken hjälpa läsaren att acceptera sin sårbarhet, att försonas med den och se hur den då kan bli till en styrka både för en själv och för andra.


På väg - Texter 2007-2019, Joachim Elsander (Marcus förlag)

Framlidne pastorn Elsander tar sig här an livets och teologins stora frågor utan att skriva på näsan. Bönesvar, helvetet, ateism och lovsång - inga frågor är för stora eller känsliga att vrida och vända på och det görs med en nyfikenhet och en kärlek till både Jesus och till medmänniskor.


Fräls oss från ondo: om makt och maktmissbruk, Helen Västberg och Fredrik Lignell (Libris)

Västberg, legitimerad psykoterapeut och Lignell, pastor och retreatledare, rör sig just i brytpunkten mellan psykologi och teologi när de utreder frågor om hur maktmissbruk uppstår och om hur vi upptäcker det. Den kristna kyrkan är på intet sätt förskonad från maktmissbruk och författarna skriver om hur vi kan lära av Jesus för att undvika det.


Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson (Libris)

I sjunde boken om sågverksarbetare Bricken får läsaren följa med under de dramatiska åren efter skotten i Ådalen. Det är arbetarstrejk, oro inför framtiden och en del tvingas skicka bort sina barn för en tid. Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen skär både genom samhället och den egna familjen.


Allt som är värt att minnas, Erik Varden (Bloomsbury Publishing)

I Alva Dahls svenska översättning kommer här en nätt teologisk essä, utkommen för första gången 2018. Genom att till de bibliska berättelserna foga litteratur, konst och musik, inbjuder Varden till att utforska den kristna tron. Boken vill ge läsaren en djupgående reflektion över vad det är att vara människa.

Gud: Jakten: Existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet, Joel Halldorf (Fri tanke)

Kyrkohistorikern och debattören Halldorf skriver i skärningspunkten mellan tro, samhälle och kultur - om det så är på Dagens ledarsida, i Expressen eller annorstädes. Här bjuder han läsaren på diverse samtidsanalyser, bland annat om hur vi vill ha något att dyrka, men att det gått snett. Författaren bjuder även på flertalet historiska tillbakablickar från den tidiga kyrkan.


Tecken på liv - längtan efter en sång som aldrig ska tystna, Michael Jeff Johnson (David media)

Musikern, låtskrivaren och artisten Michael Jeff Johnson har ägnat hela sitt sångskrivande åt att upptäcka “sången i sången”, en ton som finns nedlagd i varje människa. “Tecken på liv” är en personligt berättad bok, ofta med utgångspunkt från hans egna sångtexter. Samtidigt vill boken locka fram läsarens egna reflektioner och bjuda in till samtal.


Mer levande med åren, Patricia Tudor-Sandahl (Libris)

Den populära andaktshållaren i radio och föreläsaren Patricia Tudor-Sandahl skriver om åldrande ur ett existentiellt perspektiv. Hennes bok handlar om att inte nöja sig med att leva på ytan utan att bli sams med det paradoxala och motsägelsefulla som ryms inom oss människor. Hon utgår alltid från sitt eget liv och sina egna erfarenheter.


Fri att tjäna, del 2 – Församlingsarbete i Jesu efterföljd, Magnus Malm (Artos)

Många kristna ledare upplever en konflikt mellan det personliga behovet av andlig fördjupning och församlingens krav på affärsmässigt resultattänkande. Vad som sker i bönekammaren och på arbetsplatsen tycks för många utspela sig på skilda planeter. Om detta handlar Malms uppföljare om församlingsarbete och ledarskap.


Barnens bästa Bibel, Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Petterson (Speja förlag)

Under två år har Dalevi, biskop i Karlstad stift, samarbetat med illustratören Petterson för att ta fram en ny barnbibel. Förutom bibelberättelser, som Skapelsen, Noas ark, Jesu födelse och många andra, innehåller den även psalmer, sånger och dikter - allt med utgångspunkt i grundtexterna och med Marcus-Gunnars finurliga och nyskapande bilder.


Vandring mot ljuset, Peter Halldorf (Argument förlag)

Dagliga texter och böner för adventstidens fyra veckor och julens tretton dagar. Bibelns profeter är vägvisare och den röda tråden är hur Kristusmysteriet hör samman med vår egen gåta. Gud blev människa för att människan skulle bli den hon är.


Och där var många andra kvinnor … En bortglömd frihetsrörelse, Syster Sofie (Artos)

Här vill syster Sofie, som sedan 1990–talet lever och verkar på Rögle kloster utanför Lund, slå hål, på föreställningen att kristendomen är något som försämrade livet för kvinnan. Med kristendomen påbörjades en långsam förändring till det bättre för kvinnor inom politik, yrkesliv, äktenskap och intellektuellt liv, med en höjdpunkt under medeltiden.


Om Gud och allting annat Roland Spjuth (Spricka förlag)

I 35 års tid arbetade Roland Spjuth med denna bok, som på ett både systematiskt och vackert sätt skildrar den kristna tron genom ett slags helhetsperspektiv. Denna bedrift är “inget man gör på några semesterveckor i en sommarstuga”, som Dagens Birger Thureson skrev i sin recension. Fascinerande bok om hur gudstron påverkar allt annat i tillvaron.


Otålig i hoppet : Teologiska frågor i pandemins skugga, Antje Jackelén (Verbum)

Coronaviruset har fått omvälvande konsekvenser och väckt många teologiska frågor: Hur vet vi att Gud bryr sig och hur är vi kyrka i denna tid? Det är två av de frågor som ärkebiskopen här fördjupar sig i, med syftet att stärka lusten till teologiskt tänkande och hitta glädjen i det teologiska samtalet.


Bästa hälsningar Britta – goda ord för livsresan från en vän, Britta Bolmenäs (Marcus förlag)

Författaren bjuder på igenkänning och humor när hon skriver om vardagens utmaningar, vänskap och varför det aldrig är kört. Med både humor och bråddjupt allvar visar Bolmenäs på ett förhållningssätt till sig själv och andra. Boken är personlig med texter om förtröstan och tro, tillit och hopp.


Politik efter Gud – Återkomsten, John Kvarnero (Libris)

Juristen och teologen John Kvarnero gör konkreta förslag av resonemangen i Joel Halldorfs bok “Gud: Återkomsten”. Författarens grundläggande syfte är att väcka liv i ett samtal som handlar om hur man får ett samhälle som snarare styrs av dygder än av ekonomisk tillväxt, och om hur detta gynnar alla i längden.


Alla kan be, Daniel Alm (Libris)

Föreståndaren för Pingst FFS ger här ut en samling predikningar, hållna och nedskrivna mitt under den pågående pandemin. Förkunnelse med syftet att ge tröst, men också hopp och inspiration under dagar av ovisshet. Den predikan som gett titeln var också ämnet för en direktsänd gudstjänst i Sveriges Radio P1 på palmsöndagen.


Stjärnklart, Nellynätverket (Libris) (redaktör Eleonore Gustafsson)

En andaktsbok för vintertid, skriven av de elva teologerna i nätverket Nelly, ett nätverk för kvinnliga pastorer och teologer. I personliga och vardagsnära betraktelser väver de samman de bibliska berättelserna med vardagen och låter nuet kasta nytt sken på historiska händelser. Alla betraktelser avslutas också med en bön.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar från Kultur