21 januari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Stort intresse för kristen tro i podd

Folk behöver mer än karriär och ett välbeställt liv, menar programledaren

I podden “Kunskap bit för bit” vill programledaren öka allmänbildningen hos sina lyssnare. Till sin hjälp har han bland annat haft ärkebiskop Antje Jackelén och katolska biskopen Anders Arborelius.

Ett ämne, en gäst – det är upplägget för “Kunskap bit för bit”, med runt 1 500 lyssnare per månad. I jakten på ökad allmänbildning i samhällsfrågor tar programledare Benjamin Elfors några av Sveriges stora kulturprofiler till sin hjälp, bland annat minnesmästaren Jonas von Essen och författaren Lena Andersson.

– Jag återkommer ofta till religiösa teman, inte sällan kristendomen, säger programledaren Benjamin Elfors, som menar sig se ett stort intresse för dessa ämnen hos sina lyssnare.

– Jag upplever att det finns ett rejält ökat intresse för gudstro i vår tid. I ett av de senaste avsnitten samtalar jag med Antje Jackelén om Gud i Svenska kyrkan. Avsnittet har uppskattats mycket.

Vad som ligger bakom intresset för just andlighet i allmänhet och kristen tro i synnerhet gissar Benjamin Elfors till stor del beror på vårt materiella välstånd.

– Folk gör karriär och har det bra ställt, men inser att det inte är allt. De andliga, tidlösa frågorna finns där. Jag tror att det kristna kärleksbudskapet tilltalar många.

Elfors, som annars arbetar som socionom, är själv jude och söker sig gärna till personer och teman som har med tro att göra. Han har även haft Anders Arborelius som gäst på temat “Bland syndare och helgon” och Anna Nachman har pratat på temat “Ortodox jude och kvinna”.

– Det är intressant att prata med kristna om judendomen. Gamla testamentet har funnits med mig sedan barnsben, men personligen gillar jag även Nya testamentet. Jag är nyfiken på treenigheten och har nog alltid varit en sökare.

Podden beskrivs som en podd för “dig som vill bli allmänbildad” och utkommer med ett nytt avsnitt varannan söndag.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur