Kultur

Sebastian Stakset ska spela huvudrollen i sin egen film

Artisten om uppdraget: Största utmaningen någonsin

Det blir Sebastian Stakset själv som spelar huvudrollen i Liam Norbergs kommande film “Medan vi faller”. En film inspirerad av Staksets eget liv.
– Det här kommer att bli en av mina största kulturella utmaningar någonsin, säger evangelisten och artisten till Dagen.

Trots 200 sökande hittade regissören Liam Norberg inte rätt person för rollen som en ung Sebastian Stakset.

– Efter en tid ringde Liam och frågade om jag kunde tänka mig att spela huvudrollen själv. Det här har lett till att vi gjort en del förändringar. Huvudkaraktären har blivit äldre och vi har gjort namnen i filmen fiktiva, säger Sebastian Stakset.

Dagen når honom på flygplatsen på väg till en dramakurs inför de kommande inspelningarna och det är tydligt att han går in i förberedelserna med en viss bävan.

– Det här kommer att bli en av mina största kulturella utmaningar någonsin. Jag har inte känt mig så här osäker sedan vi gjorde teaterversionen “Medan vi faller” 2012, säger Sebastian Stakset.

Han avbryter sig plötsligt för att leta fram en bibelvers i mobilen.

– Jag känner mig som Paulus skriver i första Korinthierbrevet 2:3: “svag, rädd och mycket orolig”.

Vad är det du är rädd för?

– Det här är ju en oerhört blottande uppgift. Jag möter väldigt starka medskådespelare med stor erfarenhet och spelar du en huvudroll i en film så hänger väldigt mycket på dig. Jag studerar ju det här nu och det är mycket djupare än att bara referera till sina egna känslor. Det finns väldigt mycket i skådespeleriet som jag inte hade en aning om.

Sebastian Stakset säger att han inte ser rollen rakt av som sig själv, även om mycket är inspirerat från hans eget liv.

– Jag känner att jag spelar en roll som är byggd på delar av mig själv. Jag tycker att den här senaste processen har gjort manuset väldigt mycket starkare och jag kan fortfarande använda grunderfarenheterna och grundkänslorna från mitt eget liv när jag går in i detta.

Vad hoppas du att filmen ska förmedla till den som tittar?

– Hopp och förståelse. Filmen riktar lampan mot vår tids största samhällsproblem, gängvåldet. “Medan vi faller” blir en sorts politisk kommentar till den avhumanisering vi ser just nu kring dödsskjutningarna. När våldet drabbar en civil så säger man i medierna att det är en oskyldig som drabbats. Indirekt så säger man då att de andra som faller offer för skjutningarna är skyldiga. Det blir en skrämmande polarisering.

– Vi måste lära oss att förstå varandra och inse att alla människor är just människor. Både kriminella, poliser och alla andra. Om vi inte förstår människor så kan vi inte heller hjälpa dem att komma ur sin situation.

Känns det jobbigt att gå in i en roll där du mentalt måste återvända till de kriminella miljöerna som du lämnat?

– Det har nog varit en nödvändighet att det har gått så lång tid och jag har ett skyddsnät av människor runt mig som hjälper mig.

– Men om du tror att jag tycker att det är jobbigt att närma mig de här miljöerna så är det ingen skillnad mot vad jag redan gör på dagarna. Jag är ju där hela tiden och predikar evangeliet. Och jag tänker likadant inför den här rollen – jag går in dit för att visa folk att det finns en väg ut.

---

Fakta: “Medan vi faller”

  • Svensk dramafilm regisserad av Liam Norberg.
  • Sebastian Stakset spelar huvudrollen och handlingen är inspirerad av hans liv.
  • Liam Norberg har skrivit manus.
  • Inspelningarna börjar under 2021 och filmen beräknas ha premiär nästa år.
  • Titeln “Medan vi faller” är hämtad från den teaterpjäs Sebastian Stakset skrev och medverkade i på Stockholms stadsteater år 2012.

---

Fler artiklar för dig