Kultur

SVT inbjuder till andakter på Gotland

“Det är en fantastiskt vacker plats, där många berörande berättelser får komma fram”, säger programledaren.

SVT:s gudstjänster
Denna sommar kommer SVT:s andakter att sändas från norra Gotland, närmare bestämt S:t Olofsholm. I fem nyinspelade program kommer olika gäster att dela livsberättelser, musiker kommer spela och lovsången stiga mot den öppna himlen.

Peter Arkell är präst i just Norra Gotlands pastorat och är den som kommer att vara värd, eller programledare, för sändningarna.

– Jag har inte gjort något liknande tidigare, men när jag fick frågan tackade jag ja. Det är alltid spännande med utmaningar och det känns som en fin sak att göra.

De fem programmen spelades in alldeles nyligen och det tog två heldagar på plats. Musiker, gäster och SVT:s medarbetare samlades då på S:t Olofsholm strax norr om Slite. Det är ett naturområde nästan helt omgivet av hav. Enligt legenden var det just på den platsen som den norske kungen Olav landsteg år 1029, och på så sätt tog kristendomen till Gotland. Så det är en lång tradition som fortsätter i och med programmen, som har som syfte att förmedla den kristna tron till tv-tittarna.

– Det vi vill förmedla tänker jag är att även i det mörkaste mörker kan ljuset bryta fram och förmedla tröst, hopp och mod. Förmedla Guds kärlek i Jesus Kristus! säger Peter Arkell.

– Det är det som ska genomsyra dessa program, hoppas jag. Sedan kan det gestaltas på olika sätt. Vi är alla människor, bräckliga i oss själva, men i oss alla finns en dyrbar skatt.

Bland gästerna denna sommar syns bland andra Matilda Svahn, själv boende i gotländska Slite och egenföretagare på Tjeldervik gård, som odlar grönsaker till försäljning. Hon brinner för närodlat och hållbarhet.

– Det är lätt att bli knäckt när jag tänker på klimatförändringarna och hur framtiden kan komma att se ut men det är fint och en tröst att det går att göra små val i rätt riktning, säger Matilda Svahn i en intervju med gotlandjustnu.se.

SVT:s gudstjänster

Även de andra gästerna är lokala begåvningar från Gotland. Det är således inga influgna gäster denna säsong utan bara äkta öbor. Temat för sommarandakterna varierar från sorg och liv, underbart och sårbart till jord och vatten som ger liv.

Även musikerna är lokala. Kören som medverkar är pastoratets egen, berättar Peter Arkell.

– De är med och färgar det hela med en vacker lovsång i varje program. Och gästerna delar med sig av starka livsberättelser som handlar om tron på Jesus, men också om rastplatser i livet som betytt mycket, som kyrkan eller naturen, säger han.

Du har aldrig gjort något liknande tidigare – har du rampfeber nu när detta sänds på SVT?

– Jag var inte direkt nervös när vi spelade in programmen – det gick i ett, man var så fokuserad. Men när det börjar sändas är jag nog mer nervös för jag vet ju inte hur det kommer bli. Men inspelningsteamet var så trevliga och duktiga så jag tror nog jag överlever detta.

Även producenten, Johannes Söderberg, är nöjd med årets inspelning, men medger att det alltid är en hel del att tänka på. Inte minst med tanke på att man inte kan styra över vädret.

– Att spela in sommarandakter innebär ju nästan per definition att vara utomhus, med allt vad det innebär. Nu hade vi förberett oss för både sol och regn på S:t Olofsholm, så att inspelningen inte skulle bli stående på grund av oförutsett väder, säger han.

– Naturligtvis sken solen när vi spelade in inomhus i Lärbro vackra kyrka och så, lagom till inspelningarna utomhus på S:t Olofsholm, så kom en del regn. Men det är bara att ta med jämnmod och göra det bästa av situationen. Och nu hade vi riggat för just det, så det var inga problem, säger Johannes Söderberg.

SVT:s gudstjänster

---

Fakta: Sommarandakter i SVT

  • Har spelats in på S:t Olofsholm, nära Slite på norra Gotland.
  • Både gäster och medverkande musiker kommer från ön. De är Erik Guteson, polis, musiker och pappa till Joar, som tragiskt tog livet av sig, Olle Hammarberg, kyrkorådsledamot och maskrosbarn med en tuff barndom, som hittade tillbaka till livet, ljuset och glädjen, Lena Othberg Karlaxelsdotter, som berättar om mötet med en kärlek som fört henne från mörker till ljus, Matilda Svahn, bor och arbetar på Tjäldevikens gård och Kirsten Åkerman, hydrolog och initiativtagare till Mission Blue Hope Spot Gotland.
  • Programledare är Peter Arkell, präst i Norra Gotlands pastorat.
  • De fem programmen, som i tablån heter “Gudstjänst” sänds med start den 31 juli. Innan dess sänds förra årets sommarandakter i repris.
  • Enligt legenden var det just på den platsen som den norske kungen Olav landsteg år 1029, och på så sätt tog kristendomen till Gotland.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig