Kultur

Inga dejtande präster i tv om SD får bestämma

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har olika syn på vilka program SVT bör erbjuda och producera

Att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna skiljer sig åt i en hel del frågor är klarlagt. Även vad gäller vilka program tv-tittaren ska erbjudas ser de olika på. Det blev tydligt när de två partiernas kulturansvariga möttes utanför tv-huset.

Socialdemokraterna vill att det ska erbjudas ett brett public service-utbud. De tycker heller inte att det bör sparas in på programverksamheten genom att exempelvis genomföra en sammanslagning av Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion, som SD vill utreda.

– Det ska vara bredd och spets. Det betyder alltifrån samhällsviktig journalistik och dokumentärer till film och underhållning, säger kulturministern Jeanette Gustafsdotter till SVT Nyheter.

Hon menar att det dessutom är en jämlikhetsfråga:

– Alla har inte råd att betala varje månad till olika streamingtjänster.

Sverigedemokraterna å sin sida skulle gärna se en avsmalning av public service. SVT bör snarare fokusera på samhällsinformation och nyheter, än underhållning, menar man.

Bo Broman, partiets kulturpolitiske talesperson, gav även konkreta exempel på program som partiet inte tycker hör hemma inom public service:

– Det finns vissa program som man kanske inte skulle producera själva. Jag tänker typ dejtingprogram för präster och bantningsprogram för hundar som skulle kunna överlåtas till kommersiella aktörer, säger han till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna vill även (liksom V, MP, C och L) grundlagsskydda public service-bolagens oberoende. Även här ser Sverigedemokraterna annorlunda på saken. Bo Broman menar att det finns en risk att man då låser sig vid en ineffektiv modell.

– Ska vi verkligen grundlagsskydda det public service vi har i dag när vi inte har en aning om hur samhället ser ut om tjugo år? säger han.

Tro, hopp och kärlek. Jennie 36 år, biträdande kyrkoherde, Filip 26 år, kyrkvaktmästare, Mark Levengood, programledare, Lina 37 år, prästkandidat och Björn 46 år, präst.

---

Fakta: Public service

  • Public service betyder “i allmänhetens tjänst” och går ut på att erbjuda radio och tv för alla som betalas av alla skattebetalare.
  • Verksamhet ska bedrivas självständigt och vara oberoende till staten och andra maktsfärer i samhället.
  • Tanken med public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom olika områden.
  • Det finns sedan länge en bred politisk enighet om att det vid sidan om kommersiella medier behövs ett starkt och oberoende public service.
  • Källa: Myndigheten för press, radio och tv

---

Fler artiklar för dig