Kultur

Kultkonstnären John-E Franzén mötte människor med “en Jesu blick”

Han målade bilder av motorcyklar och gjorde ett omdebatterat porträtt av kungafamiljen. Dog nyligen, 80 år gammal.

John-E Franzén kallas “kultkonstnär” av Statens konstråd. Hans kungaporträtt och hans mc-målningar är berömda. Men besökare i hans kyrka minns mest att “det var som att se in i Jesu ögon” att möta hans blick.
Den 6 oktober dog John-E Franzén, 80 år gammal.

“Nu dånar John E Franzén in i himlen” skriver konstkritikern Bo Madestrand i Dagens Nyheter med anledning av konstnärens död och med referens till hans många bilder av motorcyklar. Många kommenterar nu hans livsgärning med stor respekt för ett vitalt och ambitiöst konstnärskap.

Hans hustru, Ulrika, beskriver hur John-E alltid tycktes vara “fel”. Han målade stora amerikanska bilar och hade cowboyhatt när man skulle åka små franska bilar och ha basker. Han målade kungafamiljen när monarkin av många sågs som obsolet. Han målade Jesus över Los Angeles och bladet Jesus is Lord (för att finansiera utbyggnaden av deras kyrka) när de flesta tog avstånd från kyrka och tro.

Då hade jag ingen aning om vem han var, han stoltserade inte med sin bakgrund.

—  Kalle Spetz

– Reaktionerna har hela tiden varit delade, men vi har också fått många oväntade vänner efter vägen, säger hon, och nämner särskilt vännerna inom knuttekulturen.

Kalle Spetz, pastor i Skillinge missionshus, minns den dagen 2006 när John-E och Ulrika anmälde sig till en grundkurs i kristen tro.

– Då hade jag ingen aning om vem han var, han stoltserade inte med sin bakgrund, minns Kalle, jag uppfattade honom som en enkel man med ovanlig värme och skärpa.

– Även om vi hade svårt för kyrkan så mötte vi en sådan värme och kärlek i Skillinge Missionshus att vi ville vara med, berättar Ulrika.

Så efter kursen gick de med i församlingen, där de betytt mycket sedan dess.

– De var medskapare av en viktig kultur och bidrog till öppenhet och äkthet, säger pastorn.

– Med sina personligheter fick de människor att känna sig sedda och välkomna.

De sista åren när John-E var märkt av sjukdom satt han i en rullstol vid Missonshusets dörr och tog emot alla med sin blick. En besökare sa att “det var som att se in i Jesu ögon”.

Kulturvärlden uppfattade också hans förändring.

“Sent i livet blev John E Franzén bekännande kristen, vilket märks tydligt i hans måleri under 2000-talet. Men med den vetskapen är det inte svårt att se en sådan linje latent genom hela konstnärskapet” skrev Expressens Therese Bohman om hans utställning på Gävle konsthall förra året. Och konsthallens chef, Jan Stene, säger nu till Dagens Nyheter att han tycker att John-E Franzén “är lite orättvist belastad för sina motorcykelknuttar. Det finns så mycket bakom, det finns en andlighet och existentialism i symboliken, som framför allt märks i hans senare produktioner.”

I en intervju i Dagen 2013 uttryckte John-E det själv så här:

– Det övernaturliga är närvarande i vardagen tycker jag. Det är det bästa med det. Att det är användbart. Ständigt. I alla situationer.

---

Fakta: John-E Franzén

  • Född i Stockholm den 30 juni 1942, död i Simrishamn den 6 oktober 2022.
  • Gick Konstfack i Stockholm 1960–1961 och Kungliga konsthögskolan 1961–1966.
  • Professor i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1988–1995 och ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna sedan 1989.
  • Representerad bland annat på Moderna museet och Nationalmuseum.
  • Gift med textilkonstnären Ulrika, född Krantz, tre söner och barnbarn.

---

Fler artiklar för dig