Kultur

Dagens stora test av familjespel 2023

Här recenserar vi spel för vuxna och äldre barn, som fungerar att spela i de flesta sammanhang

Spelomslag: King of Monster Island

Monster som räddar världen i “King of Monster Island”

 • Titel: King of Monster Island
 • Betyg: 4,5 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 1–5 spelare
 • Speltid: 60 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics

I King of Monster Island är du och dina medspelare mäktiga monster i en kamp mot tiden. Ni måste samarbeta för att stoppa en gigantisk boss från att öppna en portal till en annan dimension. Med tärningar bekämpar ni underhuggare, samlar energi, och utför heroiska handlingar. Spelet styr bossen, som rör sig hotfullt och anfaller. Målet: stoppa bossen och dess underhuggare från att färdigställa portalen. Om ni misslyckas, väntar jordens undergång!

Kvaliteten på spelet och dess komponenter imponerade på alla som spelade, men några kort saknade siffror. Spelets kooperativa natur uppskattades av alla spelare. Det gjorde att även yngre deltagare kunde spela med en förälders hjälp - min fyraåring deltog och hade jätteroligt. Spelet är perfekt som ett familjespel, där både barn och vuxna kan samarbeta och tillsammans ta sig an spelets utmaningar.

King of Monster Island har blivit vår favorit bland de spel vi testat i år. Spelet erbjuder stor variation och olika svårighetsgrader på bossar, vilket gjort att vi kunnat spela det gång på gång utan att tröttna.

Mike Forsman

Brädspelet King of Monster Island, komponenter.
Spelomslag: Akropolis

Bygg upp en antik stad i “Akropolis”

 • Titel: Akropolis
 • Betyg: 4,5 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 25 minuter
 • Förlag: Brädspel.se
 • Regelvideo på svenska

I Akropolis ska du bygga upp en egen stad. I turordning får du köpa eller ta en stadsbricka för att bygga på din stad, det finns olika distrikt som behöver samma slags torg för att poängen ska dubbleras och multipliceras. För att få byggmaterial bygger du över ett stenbrott och staden växer därmed på höjden. Det finns många olika distrikt och de har olika regler för hur de får byggas så att du får maximalt med poäng.

Akropolis är ett taktiskt och lite klurigt spel där de matematiska förmågorna blir utmanade. Rekommenderade åldern är från åtta år, men då behöver man hjälp av en äldre för att räkna ihop poängen i slutet. Ju mer du spelar desto bättre blir du på att planera och bygga din stad. Överlag ett roligt spel som blir roligare ju mer man spelar. Lite svårt att förstå reglerna i början.

Lina Eriksson

Spelomslag: Mists over Carvassonne

Samarbeta för att stoppa spöken från att ta över Carcassonne

 • Titel: Mist over Carcassonne
 • Betyg: 4,5 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 1–5 spelare
 • Speltid: 35 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics

Som en stor beundrare av Carcassonne-spelen så blev jag till en början besviken när jag såg ett Carcassonne med spöken (det spelades runt halloween), men till min stora förvåning så var det otroligt roligt. Mist over Carcassonne tar det som är så bra med Carcassonne och gör det ännu lite bättre.

Mist over Carcassonne går ut på att få tillräckligt många poäng innan spökena blir för många. Till skillnad från vanliga Carcassonne spelar ni tillsammans mot spelet. Det finns flera svårighetsnivåer och vi har inte hunnit spela dem alla men det ser verkligen lovande ut. Reglerna för spökena var lite krångliga vilket drar ner det från att få högsta betyg. Rekommenderas för en spännande kväll.

Patrik Almqvist

Mists over Carcassonne, spelbild
Spelomslag: Stuglandet

Roligt att flytta mammas och pappas stugor till tippen

 • Titel: Stuglandet
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 5 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 30 minuter
 • Förlag: Ninjaprint

Stuglandet spelas som en avancerad form av klassikern “Kasta gris”, där du kastar tre små trähus som tärningar. Beroende på hur de landar (på taket, gaveln eller upprätt) får du placera ut husen på spelplanen och börja bygga på attraktiva platser: Nära sjöar och åkrar ger pluspoäng, men det gäller att akta sig för soptippen – har man byggt stuga där blir det minuspoäng.

Roligt och busigt spel där man både kan avancera själv och ställa till det för andra spelare. Underhållande för både femåringen och sjuåringen, som snabbt insåg taktikspelet och tjuter av skratt varje gång de kastar husen så att de får flytta mamman och pappans stugor till soptippen.

Mycket underhållande spel för hela familjen. Enda minus blir för ett lite krångligt poängsystem som tar en stund att gå igenom efter varje spelomgång. Trots det har Stuglandet blivit ett favoritspel som spelas om och om igen.

Ellinore Wolf

Spelomslag: Mandamina

Samla färger utan att kommunicera

 • Titel: Mandamina
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 1–4 spelare
 • Speltid: 10 minuter
 • Förlag: Peliko

Mandamina går att spela själv, men det är klart att det blir roligare tillsammans, även om det då även blir svårare. Spelet går ut på att du ska flytta en kula i taget med målsättningen att samla alla färger för sig. Men det gäller att vara strategisk. Ju fler gånger du tvingas flytta en kula, desto mindre poäng får du. Utöver att samla alla färger gäller det att även bygga rätt sorts formationer för att maximera sin poäng.

Spelar ni tillsammans gäller tyst samarbete och det är så klart spännande att se om man lyckas tänka likadant eller sätter krokben för varandra. Du tävlar enbart mot dig själv och utmaningen är att landa på pluspoäng, vilket inte är så lätt.

Jacob Zetterman

Spelomslag: Pizza Pronto

Bli pizzabagare för en dag

 • Titel: Pizza pronto
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 7 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 15 minuter
 • Förlag: ALF
 • Regelvideo på svenska

I Pizza pronto är du och dina medspelare pizzabagare som ska få ihop poäng genom att få ingredienser till de pizzor som är beställda. Ni spelar mot varandra och den som får ihop 21 poäng eller mer vinner.

Det här är ett kul spel, som är enkelt att förstå och går snabbt att spela. Det var roligt att det fanns olika sätt att få ingredienser, så det handlade både om tur och lite strategi för att få ihop pizzorna. Det gällde att inte försöka samla på sig för mycket, för då finns risk att någon annan får ingredienserna. Men samtidigt kan du inte vara för försiktig, för då får du inte ihop det du behöver för att vinna. Det här är definitivt ett spel vi kommer spela flera gånger!

Kajsa Löwenhielm

Brädspelet Pizza Pronto, komponenter
Spelomslag: Fauna

Svara på djurfrågor i årets familjespel

 • Titel: Fauna
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 2–6 spelare
 • Speltid: 60 minuter
 • Förlag: Brädspel.se
 • Regelvideo på svenska

I Fauna möts vi av en välgjord världskarta och detaljerade informationskort med djur från världens alla hörn. Genom att gissa i vilka områden dessa djur förekommer, hur tunga och långa de är samt svanslängd kan spelarna vinna poäng. Rätt svar ger olika poäng beroende på hur vanligt förekommande djuret är. Relativt stor del av speltiden läggs på att räkna poäng, men betyget blir ändå högt då själva gissningsdelen är väldigt rolig och lärorik.

Snyggt och intressant spel som funkar bäst som familjespel, när vuxna och barn spelar ihop. Fauna vann guldtärningen som årets familjespel 2024.

Ellen Röjerås

Brädspelet Fauna, spelbild
Spelomslag: Point Salad

Skapa en poängrik sallad

 • Titel: Point Salad
 • Betyg: 3,5 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 2–6 spelare
 • Speltid: 30 minuter
 • Förlag: Brädspel.se

Poängsallad brukar de spel kallas där man får poäng för i princip allt man gör i spelet. Point salad har tagit begreppet och gjort ett eget spel av det. På ditt drag väljer du att antingen plocka på dig två grönsaker från de sex som ligger uppvända på marknaden, eller ett av tre möjliga poängkort. Poängkorten berättar hur mycket poäng du får för dina grönsaker, och det är ständigt en avvägning om det är bättre att fortsätta plocka på sig grönsaker utifrån de poängkort man redan har, eller plocka nya poängkort. Övriga spelare har sina egna poängkort (och sina egna grönsaker). Föga förvånande är det den som skapat den mest poängrika salladen som vinner i slutändan.

Point Salad är ett trevligt, lättlärt och snabbspelat spel. Spelar man få spelare går det att vara förhållandevis strategisk, men är man fem-sex spelare kommer marknaden med kort hinna förändras så mycket tills din nästa tur att det nästan är meningslöst att planera något i förväg. Är man beredd att hänge sig åt detta kaos och göra det bästa möjliga av situationen är dock Point Salad ett bra sätt att slå ihjäl en halvtimme.

Jakob Ihfongård

Medarbetare på Dagen testar spelet Point salad.
Spelomslag: 80 Days

Res runt jorden på 80 dagar

 • Titel: 80 days
 • Betyg: 3 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 50 minuter
 • Förlag: Toyrock

Men hjälp! Ja, det är inte lätt att förstå hur man ska spela 80 days, som är inspirerat av den klassiska boken “Jorden runt på 80 dagar”. Men lyckas ni bemästra regelboken så öppnar sig ett roligt spel där spelarna på sin väg runt jorden måste göra vissa strategiska val. Ni har fem rundor på er att göra de rätta resorna och lösa de uppdrag ni får längs vägen, där det kluriga är att med begränsade resurser förvalta sitt pund på bästa sätt.

För den som gillar lite mer avancerade spel kan nog betyget åka upp, men det tar ett tag innan allt går på rutin och man inte måste sitta och läsa regler för att förstå vad man ska göra vid varje moment, eller vad alla olika symboler betyder. Av samma anledning kan nog betyget åka ned, om man inte knäcker koden. Själv var jag tvungen att ta hjälp av en expert för att alls förstå hur spelet skulle spelas, se det som en varningsklocka eller något att sporras av.

Jacob Zetterman

Spelomslag: Calico

Släpp fram din inre tant i “Calico”

 • Titel: Calico
 • Betyg: 3 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 1–4 spelare
 • Speltid: 60 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics
 • Regelvideo på svenska

I Calico tävlar du och dina medspelare om att sy det mysigaste och vackraste lapptäcket. Varje spelare har ett lapptäcksbräde som fylls på med en ny lappbricka, tillgängliga i sex olika färger och mönster, under din tur. På brädet finns också designmål, där du kan välja att satsa på specifika färger eller mönster för poäng, eller båda för dubbla poäng. Du kan också få extra poäng genom att sy på knappar eller placera ut katter efter olika färg- och mönsterkombinationer.

Själva brädet och alla brickorna är fina och färggranna i bra kvalitet. Ett plus är att ingen runda är den andra lik tack vare olika designmål och kombinationer. Vid poängräkning gäller det att ha mattehjärnan på G. Rekommenderar minst en vuxen vid spel i början.

Calico var roligt och lagom utmanande när man väl kom in i det. Omslaget gav dock lite tantvarning.

Linnea Buckley

Spelomslag: Drakborgen

Överlever du Drakborgens faror?

 • Titel: Drakborgen
 • Betyg: 3 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 10–60 minuter
 • Förlag: Alga

Du och de andra äventyrarna ska utforska den farliga Drakborgen för att hitta skatter, ära och rikedom. Men se upp för monster, fällor och bottenlösa hål. I skattkammaren ligger draken och sover, och det gäller att roffa åt dig så mycket skatter du kan innan den vaknar och förvandlar dig till en rykande askhög. Den som tar sig ut ur borgen med mest skatter är vinnare av spelet.

Drakborgen är en nytryckning av den klassiska utgåvan från 1985 och det är en respektfull återskapning av originalet. För den som spelat Drakborgen som ung lyser nostalgins låga starkt. Illustrationerna i spelet är enkla, vackra och påminner om en tid då saker målades för hand utan hjälp av datorer.

Detta är ett snart 40 år gammalt spel och det visar sin ålder här och där. Det är fortfarande högst dödligt spel med många slumpmässiga farliga utmaningar. Inget spelomgång lär vara den andra lik och de olika karaktärerna gör spelet olika varje gång.

Det är rätt roligt att utforska Drakborgen och lyckas man få med sig skatter ut så känns det ännu bättre.

Henrik Erlandsson

Spelomslag: Setup

Roligt och klurigt, men finns bättre rummy-spel

 • Titel: Setup
 • Betyg: 3 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 25 minuter
 • Förlag: Asmodee Nordics
 • Regelvideo på svenska

Setup går ut på att lägga ut brickor med olika färger och siffror på en spelplan, i olika kombinationer. Ju fler stegar (talföljder i samma färg) eller par/tretal/fyrtal (brickor med samma siffra men olika färger) du lägger, desto mer poäng får du och kan flytta din figur framåt på en bana runt spelplanen. Den som går i mål först vinner. Ni kan spela enskilt, eller i lag.

Vi tyckte att spelet var rätt roligt och klurigt när vi väl begripit oss på de inte helt enkelt formulerade spelreglerna – och inte minst sättet att räkna poäng. När väl detta satt flöt spelet på bra, även om tioåringen snabbt blev uttråkad. Vi bedömer dock att det finns roligare rummy-liknande spel, framför allt kortspel.

Eva Janzon

Spelomslag: Lord of the Rings: Adventure Book Game

Spela dig igenom “Sagan om ringen”-filmerna

 • Titel: Lord of the Rings: Adventure Book Game
 • Betyg: 3 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 1–4 spelare
 • Speltid: 30 minuter
 • Förlag: Ravensburger
 • Regelvideo på engelska

I Lord of the Rings: Adventure Book Game ska du och upp till tre andra spelare guida ringens brödraskap från det idylliska Fylke till Domedagsberget i Mordor där ringen kan förstöras, i enlighet med JRR Tolkiens klassiker. Eller i det här fallet ännu mer i enlighet med Peter Jacksons filmer, då alla bilder är hämtade därifrån. Spelet utspelar sig i åtta separata “kapitel”, där varje kapitel tar 20–30 minuter. Hur man vinner respektive förlorar är olika i varje kapitel, men med vissa gemensamma nämnare.

Det är lite svårt att sätta betyg på Lord of the Rings: Adventure Book Game. Å ena sidan spelade jag det med glädje varje kväll i en vecka, tills jag tagit mig igenom spelets alla kapitel. Å andra sidan har jag svårt att se att jag kommer vara intresserad av att spela det igen. Det känns mer som att lägga ett pussel än att spela ett spel, vilket säkert förstärktes av att jag spelade solo. Och att lägga samma pussel en gång till är inte så lockande, trots att jag är ett stort fan till både böcker och filmer.

Lord of the Rings: Adventure Book Game finns inte med svenska regler, så kräver en grundläggande nivå på engelska för att kunna spela.

Jakob Ihfongård

Spelomslag: Jägersro

Klassiskt svenskt brädspel i ny kostym

 • Titel: Jägersro
 • Betyg: 2,5 av 5
 • Ålder: från 10 år
 • Antal spelare: 2–7 spelare
 • Speltid: 120 minuter
 • Förlag: Brädspel.se

Jägersro är ett klassiskt sällskapsspel från 1950-talet i ny fräsch tappning med två varianter, där den ena är mindre komplicerad och uppges gå betydligt snabbare (en timme) att spela. Spelet är välgjort och stabilt med en myriad av spelmarker, kort och andra attiraljer. Spelanvisningarna är detaljerade.

Nostalgiker och/eller galoppfantaster ger sannolikt spelet högsta betyg, vi som varken är det ena eller det andra blev inte alls lika entusiastiska. Bara att få ett hum om vad spelet går ut på kräver gott om tid och noggrann läsning, särskilt för den som saknar djupare förkunskaper om galoppsporten. Att omsätta teorin i praktiken visade sig vara ännu värre trots att vi är erfarna sällskapsspelare. Och då höll vi oss ändå till den moderna varianten. Men i händerna på rätt spelare är säkert Jägersro årets bästa julklapp.

Elisabeth Sandlund

Spelomslag: Vår Planet

“Vår planet” missar sin målgrupp

 • Titel: Vår planet
 • Betyg: 2 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 2–6 spelare
 • Speltid: 45 minuter
 • Förlag: Tactic
 • Regelvideo på svenska

Vår planet är ett kunskapsspel där ni också får lära er om hur vi kan ta bättre hand om jorden med de resurser som vi finns. Ni ska tillsammans försöka slutföra olika uppdrag där ni behöver klara frågor på olika nivåer. Klarar ni er hela vägen så räddar ni planeten.

Tanken med spelet är god, men tyvärr har man inte lyckats genomföra den på ett bra och engagerande sätt. Nivån på frågorna är inte anpassade efter den rekommenderade åldern och är väldigt detaljerade även för vuxna spelare. Man ska nog vara väldigt intresserad av ämnet för att tycka det är roligt. Och är man redan intresserad så är man nog inte den person som speltillverkarna behöver nå ut till.

Kajsa Löwenhielm

Spelomslag: Familjeterapi

Luddigt och onödigt poängsystem i “Familjeterapi”

 • Titel: Familjeterapi
 • Betyg: 2 av 5
 • Ålder: från 7 år
 • Antal spelare: från 2 spelare
 • Speltid: 15 minuter
 • Förlag: Nicotext

I Familjeterapi läser en person upp ett påstående från ett kort och väljer vem som ska svara. Därefter ska resterande spelare bedöma om svaret är tillräckligt utförligt för att få kortet och därmed en poäng.

Exempel på påstående kan vara: Vem i familjen får oftast saker gjorda? Vem är det som oftast kommer med flest idéer i familjen?

När vi i familjen testade spelet så upplevde vi en pedagogisk tanke att alla fick träna på att kommunicera med varandra, men det hade räckt. Själva poängsystemet är luddigt och onödigt tyckte vi. Så ska ni spela detta så strunta i att räkna poäng och bara ha roligt i att lyssna på hur man upplever varandra i familjen.

Joel Höglund

Spelomslag: Ballon Pop

“Balloon Pop” imponerar inte

 • Titel: Balloon Pop
 • Betyg: 2 av 5
 • Ålder: från 8 år
 • Antal spelare: 2–4 spelare
 • Speltid: 30 minuter
 • Förlag: Brädspel.se

Balloon Pop påminner lite om Tetris. På din tur ska du smälla ballonger i samma färg eller med samma symbol som är sammanlänkade. Ballongerna som blir kvar flyttas uppåt och bildar då nya grupper som du kan smälla. Det gäller att ha flera steg uträknade för att bli av med så många ballonger som möjligt. Den som först får en tom spelbricka vinner.

Det tog ett tag att komma igång med detta då reglerna inte var helt tydliga. Men till slut fick vi kläm på det, och visst det var ju lite kul men ingen var speciellt imponerad. Dock var spelbrickor och ballongerna riktigt färggranna och fina, nästan så det såg ut som smarriga godisar.

Linda Brundin

Fler artiklar för dig