24 september 2020

En tidning på kristen grundKultur

De fyller kyrkan med modern musik

På Östermalm i Stockholm lockas tusentals människor till mässor på fredagskvällar i Hedvig Eleonora kyrka. Mässans alla delar finns med men en sak är annorlunda – det är popmusik i stället för psalmer. – Hade Luther varit verksam i dag är jag övertygad om att han hade tagit med Aviciis musik i mässan, säger organisten Ulf Norberg.

Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm har en av Europas största och mest moderna orglar. Klassiska stycken av Bach, Händel och Haydn spelas flitigt, men sedan hösten 2018 har något hänt. Mer moderna stycken och melodier har också fått ljuda i det mäktiga instrumentets pipor med viss regelbundenhet. Musik av till exempel Avicii, Simon & Garfunkel och Metallica. Konceptet har fått namnet HedvigPuls och är ett slags popmässa där psalmerna är utbytta mot modern popmusik.

Läs mer | Kent, Metallica och gospelmusik blir teman för mässor i vår

– Om det ska bli någon stor väckelse i det här landet så tror jag att vi måste gå genom musiken. I dag är musiken vårt andliga språk, inte minst för Spotify-generationen, säger prästen och initiativtagaren Olle Liljefors.

Han är dock tydlig med att ingenting av det gamla har tagits bort, HedvigPuls är en utökning som har blivit en succé.

– När vi hade Avicii-mässan kom det 2 500 personer. När vi blickade ut så kunde vi inte se var församlingen slutade. Vi fick köra mässan två gånger, men ändå fick några gå hem utan att kunna delta, säger organisten Ulf Norberg som också ligger bakom HedvigPuls.

Det har varit en ganska stor omställning för församlingens musiker och körer. Ulf Norberg berättar att han är en klassiskt skolad organist och har inte ägnat mycket tid åt modern popmusik. Men nu är det andra tider.

– Jag har inte hållit på med popmusik. Men jag måste säga att jag har upptäckt ett djup och ett stort andligt sökande i de här texterna. Och titta bara på gensvaret med alla människor som kommer på mässorna, säger Ulf Norberg entusiastiskt.

För ungefär ett år sedan gjorde församlingen en mässa med musik av ABBA, det var ett embryo till det som så småningom skulle formas till HedvigPuls. Höstens Avicii-mässa blev stark, då upphovsmannen som gick bort under tragiska omständigheter var uppvuxen i församlingen.

– Tim Bergling var ju härifrån Östermalm och har till exempel haft skolavslutningar i kyrkan. Hans föräldrar var väldigt involverade i mässan, bland annat så läste Tim Berglings far inledningsordet, säger Olle Lijlefors.

– Såhär i efterhand, när vi vet hur det gick, så känns texterna i flera av låtarna som tydliga rop på hjälp.

Efter Avicii-mässan har det sedan fortlöpt mässor med musik av Simon & Garfunkel, Kent, gospelmässa och Metallica. Olle Liljefors berättar att musiken får mycket utrymme, men det är fortfarande en mässa med nattvard, predikan, böner och andra moment som tillhör mässan.

– Det är bara musiken som är utbytt.

Men just betoningen på att det är en mässa, inte en konsert, är tydlig. Det är i första hand församlingens körer och organister som medverkar och det är de som väljer vad som ska sjungas, även om Olle gärna har ett finger med i spelet för att kunna ta fram en bra och passande predikan.

– Finns det några mer kontroversiella sånger så försöker jag ta udden av det i predikan och ge ett annat perspektiv, säger han.

– Det här är en utmaning för hela församlingen, men vi märker att det finns ett stort andligt sökande och vi som kyrka vill också bjuda till och testa nya sätt för att kunna möta det behovet.

Organisten Ulf Norberg fyller i:

– Hade Luther varit verksam i dag är jag övertygad om att han hade tagit med Aviciis musik i mässan, men kanske skrivit ny text.

Gensvaret bland besökarna har varit stort och positivt. Många kyrkoovana har lockats till popmässorna och ställer nu upp som volontärer, andra säger sig vilja gå med i kyrkan igen efter att de tidigare har gått ur. Församlingen har fått nya kontaktytor och Olle Liljefors hyllar både sina kollegor och kyrkorådet som varit med på den här resan att gå utanför boxen.

– Det är också spännande att se hur människor avsätter tid en fredagskväll för att gå på mässa.

Olle Liljefors tyckte att det var extra roligt att jobba med Metallica-mässan. Sångaren och låtskrivaren James Hetfield växte upp i en trång religiös miljö och många av låtarna handlar om ångest, ilska och frustration som han kreativt förvandlar till musik.

– Till exempel tar han sig an problemet med ångest på ett briljant sätt i sången ”Until it sleeps”. Och trots sina jobbiga erfarenheter från uppväxten har James Hetfield intatuerade kors på kroppen och verkar inspireras av det religiösa.

Till hösten är det redan ett flertal inplanerade HedvigPuls. Det blir mässor med musik från vitt skilda artister som Kraftwerk, Adele, The Beatles, Ainbusk och Stevie Wonder.

– Församlingens kammarkör håller just nu på att öva Stevie Wonder. Det kommer bli väldigt spännande att följa, säger Olle Liljefors.

Det blir också en HedvigPuls med musik av Beyoncé i november. Den ser Olle Liljefors särskilt mycket fram emot.

– Det är kul att göra en mässa med väldigt modern musik. Jag vill fortsätta med det och utmana oss för att nå ännu yngre målgrupper. Jag ser fram emot att höra Halo och kanske någon Destiny’s Child-låt.

---

Hedvig Puls i höst

 • 20/9 Gospelmässa

  27/9 Kraftwerk-mässa

  4/10 Filmmusik-mässa

  11/10 Adele-mässa

  19/10 Stevie Wonder-mässa

  25/10 Beatles-mässa

  8/11 Ainbusk-mässa

  5/11 Lloyd Webber-mässa

  22/11 Beyoncé-mässa

---

Fler artiklar