28 oktober 2021

En tidning på kristen grundLedare

Ännu en kris för Livets ord

Elisabeth Sandlund
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

För tredje gången på mindr­e än ett år skakas Livets ord av en kris. Om Ulf Ekmans beslut att konvertera till katolicismen i mars 2014 rörde det teologiska området och avslöjandena i höstas om extremt fördelaktiga pensionsavtal gällde ekonomi handlar det nu om moral och etik.

Beskedet att Robert Ekh, en av Livets ords grundare och ledande pastorer, efter en långvarig otrohetsaffär fråntas pastorsvärdigheten och lämnar församling och familj för ett nytt liv på annat håll i världen blottlägger en personlig tragedi.

Men skulle det ha stannat vid detta hade saken knappast hört hemma i Dagens spalter.

Ekh är inte vem som helst. Han är den i Livets ords ledning som svarat för församlingens hållning i frågor om äktenskap och familj och som under många år i undervisning, skrifter och enskild själavård förespråkat livsval som går helt på tvärs mot det han själv nu träffat. Att marken gungar under fötterna på församlingen och dess medlemmar är inte märkligt.

Den nya församlingsledningen med Joakim Lundqvist i spetsen har denna gång agerat föredömligt genom att så värdigt och återhållsamt som det är möjligt utan onödigt dröjsmål redovisa fakta.

Att försöka lägga locket på hade varit dömt att misslyckas. Frågan är naturligtvis om det räcker för att återskapa medlemmarnas förtroende och bibehålla deras offervilja. Att Robert Ekh är den enda som inte avsagt sig rätten till en generös fortlöpande pension som delvis finansieras med gåvomedel spär på problematiken.

Kriser kan svetsa ihop. Det är fullt möjligt att Livets ord som församling rider ut även denna storm, kanske till och med så att gemenskapen stärks.

Det är också tänkbart att affären Ekh blir den droppe som får bägaren att rinna över för så många medlemmar att hela bygget hotar att raseras.

Lika litet som vid tidigare kriser är Dagens uppgift inte att frossa i vad som hänt, däremot att fortsätta att följa Livets ords väg framåt på samma vis som om det handlat om någon annan viktig aktör i svensk kristenhet.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar