27 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Kristna, kom ut ur garderoben!

Förebilder är viktiga, men varken Carola eller Sebastian Stakset kan själva bära ansvaret för att personifiera vad den kristna tron innebär. Det ansvaret bär varje kristen i det egna sammanhanget man lever och rör sig i.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Pinsamhetsfaktor är orsaken till att många kristna i Sverige tvekar till att komma ut som kristna. Det säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, som Dagen berättade i går. Orsaken till att kristna anser att det är genant att vara kristen är att det numera skulle anses vara förlegat, gammaldags, ovetenskapligt och extremt.

Samhällets bild av kristna bygger förvisso på en hel del fördomar, men ett av problemen är att kristna inte själva äger begreppet – man har låtit andra definiera vad det innebär att vara kristen.

Men kristna kan inte sitta och vänta på att andra ska få en uppenbarelse från ovan om hur häftigt det är att vara kristen 2017.

Varken Christer Sturmark eller Stefan Löfven kommer att skynda till vår räddning i det fallet. Nej, ansvaret för vilken bild samhället har av kristen tro är helt enkelt kristnas egna.

Uppdraget, missionen, att vittna om de goda nyheterna är inte världens utan församlingens – kristnas – så också i Sverige 2017.

Allt fler talar om Sverige som postsekulärt snarare än sekulärt. Vi lever i ett samhälle där det sekulära inte längre är norm på samma självklara sätt som för tjugo år sedan. Religionen syns i samhället – och efterfrågas allt mer: Politiker talar om värderingar samtidigt som kyrkor gör stora insatser för integration och välfärd. Det har gått upp för allt fler att västerländska projekt som demokrati och mänskliga rättigheter springer ur det judiskt-kristna arvet – och att det inte är självklart att det överlever om man kastar bort detta arv.

Kristen tro är inte omodern. Den är antik. Och den har stått sig genom årtusenden, så än i dag.

Det finns tydliga indikationer som säger att allt fler visar intresse för livsåskådningsfrågor i allmänhet och kristen tro i synnerhet. Den som vill samtala om tro kommer sannolikt inte möta löje utan nyfikenhet.

Kristen tro hör framtiden till. Men den är inte nödvändigtvis trendig eller ens politiskt korrekt. Kristna måste göra upp med en alltför stark önskan att inte sticka ut från omgivningen: Att någon kristen idol ska få fansen att inse att kristna är precis som alla andra. Förebilder är viktiga, men varken Carola eller Sebastian Stakset kan själva bära ansvaret för att personifiera vad den kristna tron innebär. Det ansvaret bär varje kristen i det egna sammanhanget man lever och rör sig i.

Vem ska ge grannen, kollegan, klasskamraten och svärmor rätt bild av kristen tro? Du och jag.

Megapredikanterna kommer mest troligt inte att nå fram med sitt budskap till dem. Men ditt och mitt liv, hur ofullkomliga vi än är, kan få peka på Jesus. På den skatt vi av nåd får bära i brustna lerkärl.

Och är kristna verkligen som alla andra? Ja, på ett sätt. Men inte på ett annat. För en kristen har mött en person, Jesus, som med sitt kärleksbudskap har förvandlat hela livet. Det är något att vara tacksam för – inte att skämmas för.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar