09 maj 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Ta parti för de kristna skolorna

Förbudsförespråkarna bryter mot Europakonventionen.

VAL 2018 – TRO SOM TILLGÅNG. I våras kom regeringens största parti, Socialdemokraterna, med sitt första skolförslag inför valet. "De religiösa friskolorna" skulle förbjudas sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) som med patos pratade barndomsminnen om det religiösa förtryck han flytt ifrån som barn. Regeringens stödparti, vänsterpartiet, är inne på samma linje. Även Liberalerna nosade på förbud på sin partistämma men landade så småningom i att de bör stoppas från nyetablering. Det är en ståndpunkt de delar med Sverigedemokraterna.

Tydligen anser partierna att det religiösa är farligt och något som inte hör hemma i det moderna, sekulära Sverige.

Grundantagandet är att ”religiöst” skulle vara något apart, ja troligen fullständigt ovetenskapligt och världsfrånvänt. Oförblommerat skyltar man alltså med sin religionsfobi.

Det är också en av anledningarna till att man konsekvent undviker det korrekta begreppet ”konfessionella friskolor”. Genom att i stället tala om ”religiösa friskolor” får man det att låta som att det nog bedrivs religiös indoktrinering från morgonbön till aftonbön i klassrum tapetserade med posters på Jesusfigurer med lamm på axeln.

Läs mer: Stor oenighet i synen på konfessionella friskolor

Förutom att det är rent nonsens visar det på en förvånansvärt fördomsfull inställning till de konfessionella friskolorna varav de allra flesta fungerar väl, ja till och med bättre än många kommunala.

Konfessionella friskolor måste, precis som alla skolor, följa läroplan och skollag som säger att religiöst präglad obligatorisk undervisning får inte förekomma. Detta ska naturligtvis följas.

Därför ska kritik framföras där kritik behövs. Åtgärder ska sättas in där åtgärder är motiverade. Skolor ska stängas där stängning krävs.

Men skolor måste bedömas på lika villkor oavsett huvudman.

Susanne Wigorts Yngvesson skriver i Timbros webbtidning Smedjan: "Om friskolan X kritiseras för brister så innebär inte det att friskolan Y är lika usel. Det är ju inte svårare än att kommunala skolor är bättre eller sämre". Bakom förbudsretoriken från S finns en dröm om en sammanhållen enhetsskola där alla ska fostras i den rätta värdegrunden till goda sekulära medborgare. I och med friskolereformen i allmänhet och etablerandet av konfessionella friskolor i synnerhet, hotas visionen med anor från Alva Myrdals dagar om att "alla ska med".

Läs mer: Så tycker partierna om konfessionella friskolor

Ändå har de konfessionella friskolorna Europakonventionen på sin sida.

Det är alarmerande att så få ifrågasätter och protesterar mot att Sveriges största parti, Socialdemokraterna, tillsammans med L, SD och V är beredda att bryta mot konventionens skrivningar om religionsfrihet och därmed också den svenska Regeringsformen. I dag skriver vi mindre än 20 dagar kvar till valet. Den 9 september finns möjlighet att ta parti för de konfessionella friskolorna. Frida Park

Fler artiklar från Ledare