Ledare

Ungas syn på sex får jämställdheten att gå bakåt

Inte bara moralister inser porrens negativa påverkan

Den 30 januari släppte Jämställdhetsmyndigheten en rapport om läget mellan könen i Sverige. Det är inte så uppbygglig läsning för den som önskar att män och kvinnor ska ha samma möjligheter till makt och inflytande. Det som förvånar är hur politikerna hela tiden vill använda social ingenjörskonst och styra genom lagar, regler och bidrag för att uppifrån komma åt problemen när det egentligen handlar om djupt liggande kulturella mönster som återspeglas i rollerna som män och kvinnor får.

I den svenska kulturen finns det tendenser som drar åt olika håll och nu tycks alltså de som styr jämställdheten åt fel håll dominera, något som genusforskaren Anneli Häyrén vid Uppsala universitet konstaterar i Expressen (30/1). Hon syftar bland annat på mode- och porrindustrin. Det är alltså inte bara moralisterna som reagerar.

Problemet är inte att porr gör för mycket av sex utan för lite

—  Fredrik Wenell

De ojämlika villkoren i porren är kända sen länge och blir tydliga i SVT-dokumentären “Hur är Hampus i sängen?”. Skådespelaren Hampus Nessvold tar ett konstruktivt grepp när han både pratar om och tittar på porr med sin mormor. Det avslöjar hur synen på sex förändrats mellan de två generationerna. Mormor uttrycker att sex är något fint mellan två personer som tillsammans upptäcker sex. Hos Nessvold själv har porren skapat prestationsångest: Varje gång ska vara som ett ”flumrideåk” på Liseberg, både för den han har sex med och för honom själv. Sexet har frigjorts från att vara en intim relation och blivit till enbart fråga om kroppslig lust.

En banbrytande bok om kvinnlig frigjord sexualitet firar 50-års jubileum om ett par år – Erica Jongs “Rädd att flyga”. I boken inför hon begreppet “det knapplösa knullet” – sex utan förpliktelser eller relation. Jong själv har upptäckt att det är en orealistisk dröm eftersom den sortens sex inte finns i verkligheten: “sex orsakar alltid någon sorts relation”.

Både Nessvold och Jong visar det uppenbara att problemet är inte att porr gör för mycket av sex, utan för lite. Porren saknar intimitet och blir något som bara handlar om mig – min lust och mitt begär.

Sex är inte intimt endast för att vi är nakna inför varandra utan för att nakenheten ingår i ett liv där allt delas. Man är naken inför den andre i sjukdom, glädje, sorg, tillkortakommanden, förhoppningar och misslyckanden. Den andra är inte ett objekt för mitt begär utan sexet är en del av ett gemensamt liv, precis som Joel Halldorf skriver i Expressen (20/11). I den kristna traditionen är den sexuella åtrån och begäret insatt i en gemenskap som går bortom den omedelbara tillfredsställelsen. Det sker i en gemenskap där båda parter ska vara jämställda.

Porren är ett exempel på att vi inte kommer åt de problem med jämställdhet som Jämställdhetsmyndigheten pekar på utan att adressera de djupare lagren i vår kultur. En kultur som ofta formar oss till individer där andra människor görs till objekt för vår makt, strävan och sexualitet. Jämställdhet skapas inte ovanifrån utan i de små förändringarna i vardagens relationer som lär oss att den andre inte är ett medel utan ett mål i sig själv.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig