Ledare

Gå inte på Jomshofs agenda om muslimska friskolor

Kommentar. Gå inte på Jomshofs agenda om muslimska friskolor.

Frida Park.

I onsdagens Dagen skrev Sverigedemokraternas Richard Jomshof en debattartikel om att muslimska friskolor bör stängas. Inte konfessionella – muslimska. Jomshofs parti har som bekant inga problem med kulturellt kristna företeelser. De anses tillhöra Sveriges kulturarv som nation. Men muslimska friskolor bidrar inte med något gott, menar SD. Inget alls.

Denna slutsats baseras troligen inte på ett djupstudium av dessa skolors studieresultat, trivsel eller bidrag till integration. Då hade kanske ställningstagandet blivit annorlunda. Nej, SD menar att mångkultur generellt och islam specifikt är av ondo.

Det skulle kunna vara frestande för kristna att hålla med – det kristna arvet är ju unikt och bör värnas – men SD:s förslag skulle innebära att den sekulära staten som förhåller sig neutral till religion begravs. Det får i sin tur konsekvenser för religionsfriheten.

Det får i sin tur konsekvenser för religionsfriheten.

—  Frida Park

Intressant nog är det knäpptyst från de partier som vanligtvis försvarar konfessionella friskolor. Ingen vill i en het valrörelse riskera att få stämpeln “försvarare av islamistisk extremism”, hur förenklad och ytlig den analysen än är. Det är allvarlig och fegt. För samma partier kommer inte överge idén om den sekulära staten. Och om ingen står upp för sina principer och försvarar rätten att driva konfessionella skolor är risken stor att förslagen om förbud blir verklighet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig