Ledare

EU ropar “hej” alldeles för tidigt

Inget tyder på att palestinska läromedel har rensats på antisemitism

“Alla problem är borta”, hävdade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i förra veckan när hon på besök på Västbanken meddelade att EU återupptar biståndet till den palestinska myndigheten. Det är ingen tvekan om att pengarna behövs. Som på så många andra håll har livsmedelskrisen i Ukrainakrigets spår slagit hårt mot civilbefolkningen. Men von der Leyens uttalande verkar vara tagit ur luften. Några belägg för att antisemitismen och Israelhatet rensats ut ur de palestinska skolbarnens läromedel kunde hon inte presentera. Och inte heller i ett större perspektiv är problemen i relationen mellan Israel och palestinierna lösta. Tvärtom har våldet trappats upp, senast under helgen när raketattacker från Gaza mot södra Israel följdes av israelska flygräder. Europaparlamentarikern David Lega (KD) har rätt när han kritiserar von der Leyen för att inte använda de medel som EU har tillgång till för att sätta allvar bakom orden att antisemitism i alla former ska motverkas.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig