Ledare

Risk för etisk fattigdom i Sverige

Kommentar: Därför är det modigt och välgörande av biskopen att kritisera Tidöavtalet

I en debattartikel i Expressen ger sig Växjös biskop Fredrik Modéus in och kommenterar Tidöavtalet. I sin artikel skärskådar han på ett välformulerat sätt Sverigedemokraternas syn på människan och hur den särskiljer sig från den kristna människosynen.

Kanske finns det kritiker som menar att en biskop inte ska lägga sig i politiken? Inget kunde vara mer fel. Det är modigt och djupt välgörande att en biskop delger sin mening.

Politiken kan ofta tyckas frikopplad från tro och kyrka på ett sätt som gör att man ibland kan undra var de kristna rösterna är? Var är det kristna perspektivet på klimatkrisen? På migrationen? På biståndet? I tidningen Dagen finns naturligtvis en arena för kristna att ventilera, och det är bra. Men även i den bredare debatten behövs fler kristna röster.

Varje gång en kristen företrädare, utifrån kristna värderingar, berättar hur han eller hon ser på samhällsutvecklingen är det något välgörande. Inte för att kristna per se alltid har rätt, men för att kristna värderingar behövs. I ett så sekulariserat land som Sverige finns det risk för existentiell och etisk fattigdom som bara kan motverkas av troendes perspektiv. Fler, inte färre, kristna behöver därför visa självförtroende och våga ta ställning.


Fler artiklar för dig