Ledare

Strandhäll har rätt, men fel, om porren

Kommentar: Gärna porrpass, men det räcker inte

Det stämmer att andra länder har infört olika begränsningar för att hindra barn från att av misstag surfa in på sidor som överrumplar med grova skildringar av våldsporr. Det finns heller inget som säger att det här inte går att införa i Sverige. Att kräva åldersbekräftelse via till exempel bank-id är ett sätt. Men även om det förvisso egentligen handlar om att begränsa barns tillgång till porren, handlar det i än högre grad om att begränsa porrens tillgång till barn.

Porrindustrin är snabbt växande och omsätter miljardsummor. Självklart ligger det i deras intresse att så tidigt som möjligt fånga upp hugade tittare som blir fast, gärna i beroende, och sedan konsumerar vad de producerar. Så kan pengapressarna fortsätta att rulla. Bara en knapptryckning bort, skriver den tidigare S-ministern i Göteborgs-Posten. Ja, till och med bara en felstavning bort, så smarta är de, porrsajterna. Och så inriktade på barn är de, porrsajterna.

Men kanske lite typiskt för förslag från vänsterkanten finns det en övertro på att filter eller passen ska klara biffen. Men det viktigaste vaccinet mot ett porrberoende stavas aktiva och kommunicerande föräldrar. Det finns ingen anledning att vänta tills barnen är tonåren. Långt tidigare exponeras barn för pornografi, långt tidigare behöver de också få prata med någon de litar på om vad de ser. En kombo vore därför det bästa – alla har inte närvarande föräldrar. Men alla barn förtjänar att skyddas från att bli rovbyte för porrsajterna.

Fler artiklar för dig