Ledare

Kyrkan borde prata ännu mer om porr

Kommentar: Börja där ungdomar är inte där ni hoppas att de vore

I Uppdrag granskning serie Hårt sex, som nu finns tillgänglig på SVT-Play, möter vi tjejer som berättar om hur de blivit tvingade att göra saker de aldrig velat. Det handlar om strypgrepp, slag och att dra hårt i håret. Och när de vågar öppna sig för sin bästa vän så visar det sig att hon också varit med om samma sak. Det verkar alltså vara utbrett.

De berättar att killen blev som förbytt och utsatte tjejen för grova sexuella handlingar utan samtycke. Det är sedan tidigare väl känt att porren alltför ofta är den sexualundervisningen unga får. Det görs mycket bra i många sammanhang, i andra pratas det väldigt lite om porr. Där det görs för lite behöver det göras mer och rätt.

Därför är det bra att UR precis släppt en serie som ska hjälpa lärare att samtala om porr. Men för kyrkorna räcker det inte att skolorna blir bättre på sitt jobb. Kyrkorna förstår givetvis att de allra flesta barn och ungdomar någon gång sett, eller regelbundet ser, på porr. De barn som deltar i kyrklig verksamhet lever givetvis inte i en skyddad värld utan i densamma som alla andra.

Kyrkor, tillsammans med föräldrar, kan göra viktig skillnad för många unga genom att prata om vad porren gör med oss och vår syn på relationer och sexualitet. Det krävs mod att våga gå emot normer, även när det känns obekvämt. Vill kyrkor förmedla den goda sexualiteten som Gud skapat oss till måste de dock börja där ungdomar är, inte där de önskar att de vore.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar