Ledare

USA:s kristna gör gott i att inspireras av Sverige

Kommentar: Offentligt finansierad vård är abortpreventivt

I år är det 50 år sedan abort legaliserades i USA genom ett beslut i landets högsta domstol. För många har Roe mot Wade setts som en milstolpe för kvinnlig frigörelse, för många andra, speciellt inom prolife-rörelsen, som ett bakslag för det ofödda barnet. När Högsta domstolen förra året upphävde Roe mot Wade står det nu varje delstat fritt att förbjuda abort, vilket också har gjorts på flera håll.

En diskussion som nu förs bland USA:s kristna är om det skulle vara en god idé att göra förlossningar avgiftsfria. Den amerikanska modellen med egenfinansierad sjukvård kan resultera i mycket höga sjukhusräkningar. Skulle gratis förlossningar minska aborterna?

Sett från ett svenskt perspektiv kan den amerikanska situationen tyckas fjärran. Men även här finns röster för en högre grad av egenfinansiering av sjukvården. Timbro har sedan länge lyft ståndpunkten att regionen och patienten ska dela på kostnaderna för vårdinsatserna. I Skåne kostar en förlossning runt 41.000 kr. Vad skulle hända med födslo- och aborttalen i Sverige om en USA-inspirerad modell infördes här? Antagligen inget bra. Kanske är det så att den offentligt finansierade vården i Sverige är en mycket bra abortpreventiv åtgärd? Och något som USA:s kristna med gott samvete kan inspireras av.

Fler artiklar för dig