Ledare

Aldrig har det väl muttrats så i KD-leden som under Skyttedalsstormen

Kommentar: Alice Teodorescu Måwe vald till partiets förstanamn i EU-valet

Ett enigt partifullmäktige har valt Alice Teodorescu Måwe till förstanamn på Kristdemokraternas EU-lista. Ebba Busch är nöjd. Även om en viss frustration kunde skönjas under journalisternas alla frågor om Sara Skyttedals senaste utspel – i en mastodontintervju i Expressen – om att hon lämnar partiet och blir politisk vilde i Bryssel.

Till Dagen säger flera källor att frågetecken kvarstår. I Teodorescu Måwes fall är det tydligen rimligt med enbart sex veckors medlemskap innan man tillåts kandidera (för andra gäller sex månader). Oro kvarstår kring ideologiska frågetecknen kring förstanamnet och processen anses ha skötts så dåligt att det förekommer avgångskrav i partiets interna kanaler mot partiledaren. Inte ens under åtalet mot Busch om grovt förtal muttrades det så i leden, såväl bland gräsrötter som i partitoppen, som det gjort under Skyttedalsstormen.

Partiledningen hoppas naturligtvis att stormen ska blåsa över. Visst kom Skyttedals högljudda högklacksavgång olägligt. När Busch inget hellre vill än att kunna sätta allt ljus på sin nybakade toppkandidat tvingas hon svara på frågor om partiledaren går att lita på. Visst svider Skyttedals stöld av rampljuset (igen), men en källa inom partistyrelsen säger till Dagen att det ändå var skönt att plåstret drogs av. Skyttedals KD-saga är nu all och nu hoppas partiet kunna rikta allt ljus på valkampanjen – där Busch till journalisterna slog fast att man satsar på två mandat. Det är friskt vågat.

Kanske är det mer troligt att det kan bli hälften vunnet: ett mandat. Och det är minimum, säger andra källor till Dagen, annars kan partiledarens dagar vara räknade.


Fler artiklar för dig