Ledare

Missionsfältet finns närmare än vi tror

Det går att möta dagens svenskar med respekt för deras frågor utan att tumma på budskapet

Missionsbefallningen, de sista ord som Jesus enligt Matteus yttrar innan han stiger upp till himlen, är välkänd för varje bibelläsare. Den har legat till grund för den världsvida kyrkans och varje enskild kristens strävan genom alla tider. När den helige Ande gav kraft och mod till Petrus att tala till de fromma judarna från "alla länder under himlen" som samlats i Jerusalem på den första pingstdagen hade orden ännu inte satts på pränt. Men budskapet, som väckte gensvar hos åhörarna, var glasklart: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn". Samma sak förmedlade Filippos till den etiopiska hovmannen som inte tvekade inför att bli döpt när han fått undervisning om hur Jesus var den som uppfyllde profeternas förutsägelser.

Och så har det fortsatt, år efter år, generation efter generation över hela världen. Även om varje tid och varje kultur kräver sina metoder och redskap är uppgiften densamma. Målet att alla folk ska ha nåtts av det kristna budskapet är fortfarande avlägset. Uppskattningar gör gällande att det finns runt 6 000 folkgrupper runt om i världen som ännu inte haft chans att lära känna Jesus Kristus. Att nå fram till dem utgör en klassisk missionärsuppgift som alls inte förlorat sin aktualitet. Nu liksom tidigare fullgörs den med fördel tätt sammankopplad med fattigdoms- och sjukdomsbekämpande insatser, som tydligare än ord demonstrerar sprängkraften hos kristna kärleksgärningar.

Evangelisation har av hävd används som begrepp för att undervisa om kristen tro i länder och för människor som i någon mening redan definieras som kristna. I vår tid och vårt land – liksom i stora delar av västvärlden – blir dock distinktionen mellan mission och evangelisation allt mindre meningsfull. För stora delar av svenskarna räcker det inte längre att påminna om sådant som de redan känner till och peka på behovet av omvändelse och överlåtelse. Okunnigheten är så monumental att den som vill sprida det kristna budskapet måste börja från början, som om det handlade om ett onått folk. Det går inte att förutsätta kännedom om de mest elementära begrepp, om Bibelns grundstruktur eller ens om de liknelser som tills för bara några decennier sedan tillhörde ett kulturellt allmängods.

Detta är en stor utmaning men också en enorm möjlighet. I takt med kunskapstappet bleknar också mycket av fördomarna mot kristen tro. Det man inte vet någonting om kan man närma sig med öppet sinne och genuin – och inte sällan naiv – nyfikenhet. För den som vill fullgöra missionsbefallningen gäller det att vässa verktygen. Det handlar om att möta dagens svenskar med respekt för deras frågor och erfarenheter men utan att tumma på det glasklart tydliga budskapet, där Jesus Kristus presenteras som den han är, Vägen, Sanningen och Livet, inte bara som en av många må-bra-gurus eller vishetslärare. Det gäller att hitta ett språk som inte förminskar den kristna trons storhet och egenart men som inte heller reser obegriplighetens murar.

Det är ingen slump att Dagens evangelisationstidning Liv, vars tredje nummer just nu produceras, görs i samarbete med Alpharörelsen. Alphakonceptets kombination av å ena sidan tydlig och klar undervisning och å den andra fri och öppen diskussion, där alla frågor får ställas och alla tvivel vädras, har visat sig framgångsrikt i sekulariserade samhällen över hela världen. Det har också fått efterföljare där tonvikten i undervisningen läggs annorlunda men där metoden är likartad.

Mission och evangelisation är uppgifter för hela den världsvida kyrkan och för varje kristen gemenskap. Men de åvilar också varje enskild kristen. Få av oss är kallade att ge oss iväg på farofyllda expeditioner till onådda folk i otillgängliga trakter. För de allra flesta är missionsfältet vår egen omgivning i form av grannar, vänner, arbetskamrater och släktingar. Förutsättningarna varierar men alla har något att komma med – den egna, unika historien om vårt möte med den levande Gud och om hur detta har förvandlat våra liv. Ju mer okunskapen om kristen tro breder ut sig, desto viktigare blir den personliga berättelsen som en dörröppnare, en aptitretare som väcker längtan om att höra mer och att erfara vem Jesus Kristus är.

För inne­hållet svarar Dagens ledarredaktion:
Daniel Grahn, ­Elisabeth Sandlund och Hasse Boström.

Fler artiklar för dig