Boken ”Synen” - borde den få oss att brinna mer?

Det kom ett brev till redaktionen vilket blev orsaken till att några av oss plockade fram boken ”Synen”, skriven av pastor David Wilkerson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Observera att den här artikeln publicerades 2012.

 

Boken Synen gavs ut första gången 1974 och består av en samling profetior om framtiden, vilka gör anspråk av att vara inspirerade av Gud. Brage Norin, som skrivit brevet, är specialist på klimatförändringar och hade kommit att läsa ”Synen” i samband med att han själv släppte en bok om sin forskning. Som icke troende häpnade han över Wilkersons pricksäkerhet i förutsägelserna och undrade om vi insåg vilket sprängstoff det här var.Vi bestämde oss för att återigen titta närmare på dem.

Vi var flera som läste Brage Norins brev och fascinerades av att han, som inte alls bekänner sig som kristen, så tydligt konstaterat att David Wilkerson, som dog i en trafikolycka förra året, hade rätt i så mycket. I alla fall inom de områden som är Norins specialkunskap: klimatförändringarna.

Som jag minns det hade jag ett kluvet förhållande till boken ”Synen” (Marcus förlag) när den kom ut. Den var fylld av förutsägelser om allsköns vedermödor. Och själv var jag 24 år, relativt nygift, nybliven pappa, på väg att börja en yrkeskarriär. Helt enkelt i början av ett liv som kändes ganska hoppfullt.

Hur mottaglig var jag då för ett budskap om att det mesta skulle gå väldigt illa? Jag tror att jag till viss del försökte förtränga det.

Samtidigt är jag född in i en miljö där man inte föraktar profetiskt tal. I nästan varje gudstjänst, eller förmiddagsmöte som vi sa på den tiden, framfördes muntligt en profetisk hälsning. Sällan tystades någon ned. Ibland kunde vi tänka att det där var nog bara dina tankar, men vår ledstjärna var, pröva allt och behåll det goda.

Dessutom var David Wilkerson en högt aktad person. Hans arbete bland gatugäng i New York, förmedlad genom boken ”Korset och stiletten” 1962 senare också på film, var en hjältehistoria för oss unga kristna. Så det gick inte att avfärda honom som en extremist.

Det kan vara en efterhandskonstruktion, men som jag minns min samlade reaktion på boken var den ungefär så här: Okej, även om det här säkert stämmer, vad kan jag göra åt det?

Jag minns det delvis som en uppgivenhet inför en framtid som inte gick att påverka.

Fast å andra sidan kastade vi oss under de här åren in i det kristna arbetet med en stor evangelisationsiver, där kanske budskapet i ”Synen” fanns med någonstans som motivation.

När jag nu läser igenom boken igen märker jag hur många detaljer jag har glömt bort. Att tv-kanalerna skulle börja visa mycket mer nakenhet är ju en träffsäker profetia, och att ett växande antal predikanter blir inblandade i sexuella affärer och lämnar sitt ämbete, det har vi också facit på.

Jag ska inte gå in på fler exempel, men för min egen del kan jag inte komma ifrån David Wilkersons beskrivning av de sista kristna. I Wilkersons syn är det djävulen som beskriver oss så här:

Titta på de kristna, så tv-bitna de är! Titta på dem, de har ingen tid att vara ensamma med dig, Gud. De ’stänger av’ Gud som man stänger av en tv-apparat. De jagar, fiskar, reser, spelar golf, tennis och volleyboll. De går på bio och fester och driver omkring överallt, men de har inte tid att läsa Bibeln eller be.

Jag kan fortfarande inte säga att Wilkerson hade rätt i allt. Hur mycket påverkas en profet av sin tid, sina egna politiska och mänskliga attityder med mera? ”Synen” är tung läsning, det ska medges. Men ett tidsdokument, och kanske ett tidsdokument som speglar vår tid.

Fakta:

  • De mest sålda böckerna de senaste fem åren på Marcus förlag, som ger ut ”Synen”:
  • 1 ”Bibeln” – diverse olika versioner
  • 2 ”Barnbibeln” – Åsa Hofverberg, text, och Steve Smallman, bild
  • 3 ”Jesus gick vidare och kyrkan står kvar” – Carl-Henric Jaktlund
  • 4 ”Synen” – David Wilkerson
  • 5 ”Tre koppar te” – Greg Mortensson

Fakta:

Fakta: David Wilkerson och hans böcker

  • I ”Synen” berättar David Wilkerson vad han upplevt sig ha tagit emot från Gud under bön. Profetiorna talar om klimat, ekonomi, våld, krig och sexualitet. Senare kom även ”Festen är över” och ”Stöt i basunen” som fortsättningar på ”Synen”.
  • Boken ”Synen” orsakade mycket uppståndelse när den gavs ut 1974, men David Wilkerson fortsatte att provocera såväl den sekulära som den kristna världen ända fram till sin död förra året.
  • David Wilkerson predikade inte alltid vad folk ville höra. När girighetens evangelium började spridas var Wilkerson en av få ledare som öppet angrep budskapet.Han avskydde mänsklig girighet. Han predikade att vi borde omvända oss från pengar till kärleken.