Efter bönen blev Elis och Alwa friska

Den 24 maj 2015 förändrades familjen Granbergs liv.Efter år av vakande på grund av allvarliga­ sjukdomar och förbudslistor med farlig mat, blev barnen Alwa och Elis friska efter förbön. ”Gud helade, sen blev allt bra”, säger Elis, 7 år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Det är två pratsamma och glada barn som möter mig när jag hälsar på hos familjen Granberg i Helsingfors. Fyraåriga Alwa och Elis, som fyller sju i år, visar sina senaste leksaker och berättar samtidigt om det som de har varit med om. De pratar på med härlig finlandsvensk dialekt och det är svårt att tro att de bara för ett år sedan var väldigt sjuka och även gnälliga eftersom de inte kunde sova ordentligt utan vaknade flera gånger per natt. Båda led då av en refluxsjukdom som starkt begränsade vad de kunde äta.

– Det har varit mycket gråt och vakande, berättar föräldrarna Janica och Torbjörn.

Varje dag var barnen tvungna att ta medicin för att klara vardagen. Alwa fick tre sorters medicin varje morgon före frukost, och tajmingen var viktig, förklarar mamma Janica.

Den första medicinen var mot den sura magen, det andra var för att magen inte skulle bli hård, vilket förvärrade refluxen. Den tredje medicinen skulle stärka övre slutarmuskeln i magsäcken så att magsafterna inte skulle stiga upp onormalt.

Läs mer: Sex månader att leva blev över 28 år till

Båda barnen var dessutom allergiska mot mjölkprotein och Elis hade även pollenallergi och allergi för vissa djur.

– Barnens sjukdom rutade in vår vardag. Speciellt om vi skulle resa någonstans, då var det extra jobbigt.

Alwa var bara åtta månader när hon slutade växa. Då slutade föräldrarna att ge henne mjölk, vetemjöl och ägg. Nästa månad växte hon tre centimeter. Men trots medicinering och rätt kost mådde hon inte bra.

Elis var fyra månader gammal när han började få medicin. Det blev många läkarbesök och undersökningar under åren med barnen, men problemen kvarstod.

– Jag gjorde allt för att barnen skulle må bättre. Jag var hemma och skötte dem, men allt detta gjorde att även vårt förhållande blev lidande, säger Janica och hennes man håller med.

Janica och Torbjörn Granberg är kristna och det var naturligt för dem att be för barnen. De bad till Gud om kraft och hjälp i vardagen, men att barnen skulle bli friska, det vågade de inte drömma om.

– Gud var med oss. Han hjälpte oss, men vi hade inte ens tänkt på att be Gud om helande, säger Janica.

Eftersom situationen började kännas alltmer hopplös och barnens tillstånd inte blev bättre, såg de bönen som det sista halmstrået. De bestämde sig för att besöka en karismatisk konferens i Vanda utanför Helsingfors i maj förra året där den amerikanske evangelisten Todd White var huvudtalare.

De åkte till mötet med stora­ förhoppningar då det hade ut­lovats­ förbön för alla som ville.

Läs mer: Katriina vände sin smärta till att hjälpa andra

Förbönen skulle gå till så att en rad pastorer ställde upp sig vända i rader mot varandra, där folket sedan fick gå emellan, som genom en tunnel.

– Vi fick köa och vänta för att det var flera tusen människor som gick genom tunneln. När vi gick kände vi en stark närvaro av den helige Ande. Jag hade Elis på mina axlar, berättar Torbjörn.

– När vi kommit igenom började­ Alwa hosta som vanligt. Sedan hostade hon lite till och efter det sa hon plötsligt: ”Nu är jag frisk”, berättar Janica.

På vägen hem från bönemötet blev barnen hungriga och familjen­ stannade på en hamburgerrestaurang. De funderade om de skulle våga köpa hamburgare som de inte kunnat äta på länge.

– De var vrålhungriga så vi köpte ostburgare. Barnen åt och på kvällen ville Elis dessutom ha yoghurt.

De hade glömt ge barnen medicinen på eftermiddagen. Elis borde fått sitt antihistamin också. På kvällen beslutade de att låta natten gå utan mediciner. Det var ett steg i tro.

Den natten sov hela familjen Granberg gott.

Janica påpekar att de aldrig skulle struntat i medicinerna om det hade inneburit livsfara för barnen.

Läs mer: Barnläkaren som gärna ber för sina patienter

Sedan den dagen har de inte behövt ta någon medicin och Alwa och Elis har mått bra. De har kunnat handla mat som de tycker om och det har ju även märkts i plånboken att inte behöva köpa specialkost.

– Det blev ju ganska många glassar förra sommaren, skrattar pappa.

Nio månader efter förbönsmötet visar Janica en kopia på läkarens utlåtande som är skrivet den tredje juni 2015.

”Alwa hade varit på ett religiöst möte och fått förbön. Efter detta hade alla symptom försvunnit. Hon kan äta sädesprodukter och mjölk utan problem. Gastroskopin inställd”.

Båda barnen kände att något hände under förbönen. Elis kände det i hela kroppen. Alwa kände att något hände i magen.

– Gud helade – och sen blev allt bra, säger Elis med barnets självklarhet.

Och snart springer han till datorn och fortsätter spelet han var inne i. I dag berättar Janica och Torbjörn frimodigt om familjens dubbelmirakel, men i början var de försiktiga.

– Det var svårt att greppa. ”Det verkar som att de är helade”, sa vi i början. Nu vet vi att det håller.

Torbjörn säger att han nu kan berätta om hur det var före och hur det är efter Guds ingripande. När det handlar om ens egna barn, är det starkt och påtagligt.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En del säger spontant: Wow! Några är mer skeptiska och säger att barn kan växa ifrån sådana problem.

– Men hur kan det ske samtidigt för två barn samma dag? frågar jag då. Det måste vara Gud. Det har ändrat hela vårt familjeliv, säger Torbjörn.

– Det har också ändrat vårt andliga liv. Vi har öppnat dörren för att våga tro att Gud kan hjälpa. Vi ska våga lämna saker i Guds händer.

Fakta:

Familjen Granberg

Familjen: Alwa, 4 år, Elis, 7 år, mamma Janica­ blir i år färdig med sin utbildning till hälso­vårdare, efter att ha varit hemma med barnen i sex år. Pappa Torbjörn­ är biologilärare.

Bor: I Helsingfors, Finland.

Refluxsjukdom

Reflux innebär att innehållet i magen kommer upp i matstrupen. Detta sker genom sura uppstötningar eller kräkningar. Alla barn kräks och spottar i viss mån men när det sker oftare än normalt samt påverkar barnet negativt kallas det för refluxsjukdom.