Familjen som lägger ner mobilen

Flera teknikutvecklare i Silicon Valley säger upp sig och apparna de själva skapat vill de inte längre använda. Makarna Mattias och Pernilla Näsfors Östmar har gjort en liknande resa – från teknikvurmare till teknikskeptiker.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Mattias och Pernilla Näsfors Östmar sitter i bilen på väg till Nya slottet i Bjärka-Säby utanför Linköping när jag når dem på telefon. Där ska Pernilla vara med på en tyst retreat – fyra dagar i stillhet utan yttre distraktioner. Mattias åker med tillsammans med sonen Frans för att vara nära när det är dags för amning.

Både Pernilla och Mattias har ägnat sina karriärer åt teknik. Pernilla arbetade som it-utvecklare åt Sida när hon blev handplockad av Världsbanken i Washington för ett liknande uppdrag. Mattias är programmerare, de senaste åren för Wikimedia och är särskilt intresserad av artificiell intelligens. De är båda vad man brukar kalla ”early adopters” – människor som upptäcker och tidigt tar sig an något nytt. Men de är också tidiga avhoppare.

– Vi befinner oss i ett skede just nu där vi märker att den digitala utvecklingen blir negativ för både individ och samhälle. Vi har inga regler kring internetanvändning och har inte hunnit reflektera över vad den gör med oss. Mycket i it-utvecklingen har varit ”trial and error” och nu ser vi att det finns många errors, säger Mattias.

Fram tills nu har Pernilla och Mattias Näsfors Östmar varit storkonsumenter av digital teknik.

Jag var nästan beroende av information, jag läste enorma mängder. Så fort jag fick en paus drog jag upp mobilen och läste på måfå i alla artiklar jag samlat i mitt RSS-flöde. Och var jag än gick lyssnade jag på podcast och hade ständig input. Jag var aldrig fokuserad, aldrig djupt koncentrerad och det var tidigare min styrka som person. Med sociala mediers intåg i mitt liv orkade jag inte läsa tjocka böcker längre, orkade inte tänka klart, berättar Mattias.

– För mig har sociala medier både varit ett arbetsredskap och ett sätt att hålla kontakt med vänner och familj, men det gjorde att inkorgen hela tiden var överfull, fyller Pernilla i.

Både Pernilla och Mattias har vid flertalet tillfällen försökt begränsa sin användning av sociala medier, med varierande framgång. Mattias erkänner att det tagit honom fem år och flera misslyckade försök innan han landade i att det är skönt att inte vara ständigt uppkopplad. Pernilla kämpar med samma sak.

När jag bestämmer intervju­tid gör jag det med Pernilla via Facebooks meddelande-app och hon bryter sin sabbat för att svara. Hon skriver ursäktande: ”Hälsar nattammaren som frångår mina egna regler nu som synes... Plockar ibland fram mobilen för lite läsning då jag inte kunnat somna om efter nattamning... Förmodligen inte bästa sättet att somna om på dock ...”

Läs mer: Så styr mobilerna våra liv

Så även om vi vet att sociala medier påverkar oss negativt fortsätter vi.

– Det blir ett sådant kognitivt överflöd att det på ett existentiellt plan är lätt att tappa orienteringsförmågan. Det är som att vara fem år och ha en jättestor godispåse framför sig. Allt är gott och härligt, säger Mattias.

Mattias lösning på godis­påse-problematiken är att inte ha godis framme. Därför har han sedan årsskiftet en ”dumb­phone” utan möjlighet till internetuppkoppling. På kort tid har en märkt stor skillnad.

– Jag mår mycket bättre. Och har fått tid att göra saker jag egentligen vill, som att gå promenader eller be. Nu ber jag tidegärden varje dag. Det har också varit en enorm hjälp för mig att bli pappa och kunna leka med min son. När man väljer bort telefonen, måste man fylla på med andra aktiviteter för annars är det lätt att ramla dit igen.

– Sedan märker både jag och Pernilla hur vår relation blir bättre när vi inte är uppkopplade. Samtalen djupnar och blir bättre.

Pernilla har kvar sin smartphone men har satt upp regler för hur hon använder den. Kvällar och mornar försöker hon hålla mobilfria, likaså har hon sabbat från lördag kväll till söndag kväll, inspirerad av Tomas Sjödins bok ”Det händer när du vilar”.

Under retreaten kommer Pernilla logga ut helt från sin mobil. Att regelbundet åka på retreat är ytterligare ett sätt att stoppa distraktionerna som annars stör. Hon ser stor vinning i det.

– När jag kopplar bort allt annat har jag lättare att höra Guds röst. Och både jag och Mattias har upplevt att vi blivit mer kreativa och att vi hinner tänka klart på ett annat sätt när vi inte ständigt är uppkopplade. Vi får mer klarsyn i livet.

Läs mer: Mina vita veckor

Lilla Erstagården