Moderns frimodighet inspirerade den unge Mangs

Frank Mangs föddes i en väckelsebygd. Hans mormors mor hade en profetisk gåva, förmedlad genom herrnhutare och pietister. På 1860-talet kom Franks föräldrar till tro genom landsmän som lyssnat på D. L. Moody i USA.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Frank hörde ofta sin mor tala med människor om Gud, och hennes många böner ledde honom in på Livets väg. Men så evangelist han var kunde han inte ange när han själv blev frälst. Frank Mangs kunde aldrig placeras in i någon kyrklig fålla. Helst ville han att alla kristna på en plats skulle samverka i hans kampanjer. Han led svårt av de spänningar som uppstod inom Svenska Missionsförbundet på 1920-talet då ”de pingstbetonade” ville ha honom som portalfigur.

– Jag kunde inte bli hundraprocentig missionare och inte hundraprocentig pingstvän, förklarade han.

Det var då han flydde till Norge, bort från schismernas Sverige, och fick se väckelse där.

Frank Mangs sjöng till piano och gitarr i sina möten och han spelade in flera skivor. Många predikningar sändes på lokalradiokanaler i USA och publicerades i olika tidningar.

Han skrev ett 40-tal böcker. Skriften ”Frälsningens väg” trycktes i 225 000 exemplar på svenska och översattes till de nordiska språken, engelska, tyska, franska, estniska, tjeckiska, ryska, isländska, grönländska, kinesiska och ett bantuspråk, kinyarwanda.

Under åren 1946 till 1952 var han chefredaktör för Svenska Journalen, där han i 23 år svarade på läsarfrågor under rubriken ”I förtroende”.

Tillsammans med sin fru skrev han en reseskildring från en bilresa till Palestina och Nordafrika 1938. De körde via Berlin, Prag, Wien, Budapest, Zagreb, Tirana, Aten, Jerusalem, Kairo, Cypern, Tripolis och Rom och illustrerade sin text med egna bilder.

Han tyckte om att resa och älskade sjön – kanske för att sjöresorna var hans enda andrum i ett stressat liv? 1933 gjorde han fyra resor över Atlanten.