23 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

”Falska profeter” oroar i Sydafrika

Många sydafrikaner vill uppleva mirakler. Men nu menar allt fler för att situationen har spårat ur. Enligt generalsekreteraren för Sydafrikas kristna råd går det nästan att tala om en ”blufftävling” där självutnämnda profeter vill bräcka varandra.

För några veckor sedan uppmärksamma Dagen en video som enligt uppgift visade hur den sydafrikanske pastorn Alph Lukau, grundare och ledare för Alleluia International Ministries (AIM), uppväckte en man från det döda.

I videon placeras en likkista utan lock framför Alph Lukau. Han lyfter sina händer över mannen i kistan, talar i tungor och ropar att mannen ska resa sig, varpå mannen sätter sig upp.

Kritiken lät inte vänta på sig och församlingen har därefter ändrat sig och sagt att mannen redan levde när han rullades in framför Alph Lukau, men att pastorn ”fullbordade ett mirakel som Gud redan hade startat”.

Avslöjande granskning

I efterdyningarna till videon har även den statligt ägda tv-kanalen SABC1 granskat Alph Lukau och Alleluia International Ministries. Enligt churchleaders.com säger flera personer till SABC1 att AMI betalar folk för att de ska agera som om de har funktionshinder eller är allvarligt sjuka och att de sedan ska låtsas att de har blivit friska genom AMI.

En namngiven man berättar i SABC1:s rapport att han, på uppdrag av AMI, har rekryterat människor för att delta i falska mirakel. En kvinna säger samtidigt att kyrkan inte rekryterar sydafrikaner eftersom de lätt kan spåras. Däremot rekryteras zimbabwier som bor i Sydafrika.

När det gäller mannen som sätter sig upp i kistan uppger mannens arbetsgivare att mannen har gjort andra ”inhopp” för kyrkan där han har låtsats bli helad genom mirakler.

AIM har på sin Facebooksida kommenterat SABC1:s rapportering. Församlingen hävdar att tv-kanalen inte gav kyrkan en rättvis möjlighet att försvara sig. Churchleaders.com skriver vidare att AIM uppmanade kanalen att inte sända programmet.

På senare tid har allt fler börjat uppmärksamma problemet med självutnämnda pastorer och profeter i Sydafrika som lockar med mirakler.

Biskop Malusi Mpumiwana, generalsekreterare för Sydafrikas kristna råd, säger till exempel enligt churchleaders.com att bedrägliga mirakler sker allt oftare och att det nästan är som att det pågår en ”blufftävling”.

”Folk blir osäkra”

Biskop Musa Sono från Grace Bible Church säger att även om uppståndelse kan ske så utnyttjar kyrkor likt AMI människor.

– Det påverkar människors övertygelse om vad som är Guds autentiska ord. Till slut blir folk osäkra, även när de ser autentiska saker.

Nyligen sände BBC ett reportage från Sydafrika på samma tema. Där förklaras situationen i landet delvis med att många sydafrikaner lever med en känsla av hopplöshet och meningslöshet. ”Botemedlet” hoppas de hitta i kyrkorna – men risken finns att de i stället blir utnyttjade.

Enligt Thoko Mkhwanazi-Xaluva, ordförande för CRL rights commission, en statlig myndighet som bland annat jobbar med religionsfriheten i landet, kan det bli aktuellt med mer reglering framöver. Hon jämför med läkare och jurister, men en pastor säger till BBC att det är naivt att tro att en sekulär regering ska kunna avgöra vilken förkunnare som är sann och vilken som är falsk.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar