Nyheter

Kyrkor i USA tränar sig inför masskjutningar

I USA har flera församlingar höjt säkerheten inför eventuella attacker. Här handlar det inte om att vända andra kinden till, utan att beväpna sig.

1 av 5

Två brutala masskjutningar, i El Paso och Dayton, har den senaste tiden skakat om USA. Som ett brev på posten kommer den politiska debatten om landets vapenlagar, där vissa kräver tuffare regler, andra snarare tror att mer vapen i rätt händer är lösningen.

Kristna tycker olika

Det finns gott om kyrkoledare som gått ut i debatten och krävt en politisk omsvängning, men åsikterna bland kristna spretar. För samtidigt finns det vissa kyrkor som hellre uppmanar sina medlemmar att beväpna sig och där församlingar numera erbjuds träning inför en eventuell masskjutning.

Läs mer: Sörjande samlas i USA efter masskjutningar

Övar i kyrkan

Nyligen fick en reporter från AP följa med in i en kyrka där en skjutning simulerades och där kyrkobesökarna själva fick försvara sig med vapen i hand. Bakom liknande övningar finns en industri som så sakta börjar växa.

Just den här övningen skedde i staden Haslet i delstaten Texas, och liknande säkerhetsövningar har gjorts på flera håll i USA, i delstaten Alabama i omkring 40 kyrkor, skriver AP. Ofta i små församlingar som inte själva har råd att hyra in säkerhetsvakter.

– För tio år sedan så fanns inte den här industrin, säger David Riggell, vars företag ansvarade för träningen i kyrkan i Haslet.

Han säger att han hittills tränat upp 90 frivilliga från 18 olika kyrkor till att bli säkerhetsvakter under gudstjänsttid. Hans företag är inte ensamma om att göra liknande insatser.

Läs mer: Texaskyrka återinvigd efter masskjutning

Våld i kyrkan

Trots att kyrkorummet anses heligt och ska fredas från våld så har det visat sig att de heliga rummen inte alltid är helgade. I masskjutningarnas hemland USA har flera skjutningar även ägt rum i kyrkor, och från en nordisk horisont har vi i färskt minne hur en ung norrman gav sig in i en moské med vapen i hand redo att döda. Terrorattentat och skjutningar har skett runtom på jorden i kyrkor, synagogor och moskéer, i vissa länder finns det hårt trängda minoriteter som alltid har säkerhetsvakter på plats vid en gudstjänst.

Läs mer: Svenska kyrkoledare: USA måste ta tag i vapenfrågan

Gud och vapen

Så situationen i USA är långtifrån unik. Men här finns också en tradition som bland annat bärs upp bland annat av den evangelikala rörelsen, där man inte bara tror på Gud utan också på rätten att bära vapen, det vill säga försvara sig och sitt.

När krönikören Neil J Young i The Week förklarar varför de evangelikala ställer sig bakom de liberala vapenlagarna i landet skriver han att det rör sig om att många ser det som en gudagiven rättighet att beväpna sig. Problemet, anser många, är inte vapnen i sig, utan "det syndfulla hjärtat" och människans inneboende ondska.

Bevisar ondskan

Så när den evangelikale ledaren Robert Jeffress beklagade de två senaste masskjutningarna skrev han på Twitter att det bevisade ondskans realitet, att det är något som lagar inte kan rå på utan bara Jesus kan förvandla en människas hjärta.

Neil J Young refererar också till undersökningar som visar att 41 procent av alla vita evangelikala i USA äger ett vapen, vilket är högt över snittet rent generellt i landet.

Fler artiklar för dig