Olle Alkholm, Equmenia: USA måste ta tag i vapenfrågorna

Equmeniakyrkan i Sverige har inga egna kontakter med baptistkyrkan i Texas, där dödskjutningarna ägde rum. Biträdande kyrkoledare Olle Alkholm efterlyser hårdare vapenlagar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under söndagen 5 novbember mördades 26 personer under en gudstjänst i en baptistkyrka i Texas av en 26-årig man, Devin Kelley.

– Det som hänt är förfärligt tragiskt. Nu måste de ta tag i vapenfrågorna i USA. Det får inte vara möjligt att man ska kunna köpa automatvapen över disk, säger Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan till Dagen.

Den nu halverade baptistförsamlingen i den lilla orten Sutherland Springs tillhör samfundet Southern Baptist Convention. Den är därmed inte en del av Baptist Word Alliance som Equmeniakyrkan ingår i.

Equmeniakyrkan bildades genom en sammanslagning av tre frikyrkosamfund 2011, där Baptistsamfundet var ett av ursprungen.

– Men det här kommer definitivt nära oss. Det är en kyrka med oskyldiga människor och små barn som har drabbats, säger Olle Alkholm.

– Jag tänker att det är helt förfärligt och att det kommer att påverka samhället och församlingen i många decennier framöver.

Läs också: ”Skytten hade koppling till baptistkyrkan”
 

Publicerade en bön

Equmeniakyrkan lade redan på söndagskvällen ut en bön på sin Facebooksida med anledningen av dådet. Den lyder:

"Livets Gud. Vi ber igen om fred och försoning. Vi ber om tröst för dem som sörjer. Vi ber för oss alla, att vi inte ska tappa hoppet och inte ska sluta kämpa för det goda. Vi ber för hela den värld du älskar. Kom Herre Jesus Kristus kom. Amen."

Läs också: Trump efter kyrkskjutningen: Vapen är inte problemet
 

Olle Alkholm säger att händelserna i Texas inte orsakar några omedelbara praktiska konsekvenser för Equmeniakyrkorna i Sverige. Han konstaterar samtidigt att kyrkor inte är någon skyddad plats.

– En sådan här ensam galning går det inte att skydda sig mot vare sig på Drottninggatan eller i baptistkyrkan.