Nyheter

Strider inom Fridsro kan få PMU att avsluta samarbete

Fristående från Fridsros barnhemsverksamhet har PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete) ett mångårigt engagemang i Sri Lanka. Men den pågående konflikten kan innebära att PMU avslutar samarbetet vid årsskiftet.

Parallellt med skötseln av barnhemsverksamheten på Fridsro – som nu är starkt ifrågasatt – har det under många år även bedrivits olika utvecklingsprojekt inom ramen för Fridsro.

Allvarlig spänning

PMU tecknade sitt första avtal med Fridsro 1994 och nyligen reste två personer från PMU för att besöka Fridsro, där­ibland programchefen Ove Gustafsson.

– Den spänning som finns inom organisationen är så pass allvarlig att vi kände att det var nödvändigt att mötas på plats för att försöka stödja organisationen att hitta vägar framåt, säger Ove Gustafsson till Dagen.

Resan till Sri Lanka ägde rum i slutet av augusti och under dagarna besökte Ove Gustafsson barnhemmet i Bokkawala.

– Men det är viktigt att komma ihåg att Fridsro är mycket mer än barnhemmet. PMU har aldrig gett något stöd till barnhemmet, där­emot samverkar vi i dagsläget med Fridsro när det gäller fyra utvecklingsprojekt.

Enligt Ove Gustafsson var det framför allt två frågor som stod i centrum för besöket.

Dels om spänningarna inom Fridsro har påverkat projekten, dels om det finns en lösning framåt?

Slutsatserna från resan diskuteras för närvarande med alla berörda parter, både i Sverige och i Sri Lanka. Men under förutsättning att parterna, på ett konstruktivt sätt, börjar prata med varandra säger han att problemen bör gå att lösa.

Enligt tidsplanen ska de fyra pågående projekten avslutas vid årsskiftet. Och med tanke på att PMU vill göra ordentliga utvärderingar av projekten är rekommendationen från Ove Gustafsson att de fullföljs och avslutas enligt plan.

Starka på barnrättsfrågor

En större fråga är hur PMU ska agera framöver. Ove Gustafsson konstaterar att Fridsro under årens lopp har byggt upp ett gott rykte kring sina utvecklingsprojekt, bland annat med inriktning på barnrättsfrågor, men att det inte är säkert att PMU vill vara en del av verksamheten efter 2019.

– För att PMU ska ge sig in i nya satsningar måste konflikten inom Fridsro vara löst, säger han.

Läs även Konflikter och utredningar skakar barnhemmet Fridsro – ”risk för nerläggning”

Fler artiklar för dig