Nyheter

Antisemitiska angrepp mot judar i Sverige och Danmark på årsdagen Kristallnatten

Flera fall av trakasserier mot judar på minnesdagen för Kristallnatten har rapporterats. I danska Randers sprejades över 80 gravstenar på en judisk begravningsplats. Även i Sverige utsattes judar för skadegörelse på egendom.

I lördags högtidlighölls minnesdagen för offren under den ökända Kristallnatten den 9 november 1938.

Nu rapporteras om flera fall av trakasserier riktat mot judar på årsdagen i helgen.

Den danska tidningen Kristeligt Dagblad skriver att en judisk begravningsplats i Randers på Jylland utsattes för skändning. Över 80 gravstenar sprejades med graffiti och några stenar var dessutom välta. Tidningen rapporterar också att både enskilda privatpersoner och judiska institutioner i både Danmark och Sverige har blivit utsatta. Bland annat genom klistermärken eller graffiti med ordet "jude" på byggnader, hem och på bilar.

På husmuren kring ett privat hem i Danmark sprayades en Davidsstjärna följt av en svart symbol med tydlig referens till den skandinaviska nynazistiska rörelsen Nordfront.

Aron Verständig bekräftar flera svenska fall till tidningen.

– Vi har hittills fått kännedom om tre tillfällen i Stockholm, Helsingborg och Norrköping, där det under Kristallnatten har sprejats graffiti och klistrats judestjärnor på synagogor, skolor och privata hem. Det är klart att vi uppfattar det som ett uttryck för förföljelse, när det sker på tre olika platser den 9 november. Det är inte en tillfällighet. Och det råder inget tvivel om att vi liksom i Danmark upplever att det är allt mer otryggt att vara jude, eftersom det sker en ökning av antisemitisk förföljelse, säger Verständig till Kristeligt Dagblad.

Kristallnatten var kulmen på en våg av våldsam förföljelse av judar i Tyskland som genomfördes i mitten av november 1938.

Natten mellan den 9 och 10 november förstördes judiska hem och butiker och synagogor vandaliserades och brändes ner.

Runt 400 judar mördades eller tvingades begå självmord och de efterföljande veckorna greps runt 30 000 judar och deporterades till koncentrationsläger.

Fler artiklar för dig