Nyheter

Evangeliesenteret bryter med Visjon Norge

Norsk kristen missbruksvård avbryter samarbetet med tv-kanalen efter 17 år: "Vi har olika syn på några områden".

Det var vid ett möte den 26 mars som styrelsen i Evangeliesenteret, en norsk kristen vårdverksamhet som inriktar sig mot missbrukare, enades om att avsluta samarbetet med TV Visjon Norge, som leds av Jan Hanvold.

– Orsaken är att vi har olika syn på några områden, som vi har gjort kända för Visjon Norge i ett annat möte, skriver Evangeliesenteret i ett pressmeddelande.

Evangeliesenteret har sänt program på TV Visjon Norge flera gånger i veckan i ett samarbete som pågått sedan kanalen startade för 17 år sedan.

– Detta är ett beslut vi inte tar lätt på och som vi behövde ett bra underlag för. Det har vi nu, säger verksamhetsledaren Trond Palmgren Eriksen till Vårt Land.

"Olika saker har lett oss hit"

Evangeliesenteret är försiktiga med vad de berättar om som skäl till att det mångåriga samarbetet nu är avslutat.

– Vi har ju haft frågan uppe vid olika tidpunkter, men nu var det tid att fatta ett beslut, säger Palmgren Eriksen vid Evangeliesenteret.

– Det är olika saker över tid som har lett oss hit. Det är inte baserat på den senaste månaden, för att uttrycka sig så, säger han.

Evangeliesenteret vill inte kommentera om det handlar om oro inom organisationen eller i förhållandet mellan dem och TV Visjon Norge.

– Vi har haft ett par bra samtal och de har förståelse för vårt val. Vi känner att vi kan gå vidare, var för sig, säger Eriksen.

Läs mer Livets ord bryter med Visjon Norge efter uppmaning om att köpa Guds beskydd 

Från historiskt samarbete till nya plattformar

Evangeliesenteret säger att de är tacksamma för de 17 år de har jobbat tillsammans med TV Visjon Norge.

– Samarbetet har varit bra. Vi har ju haft möjligheter att sända våra produktioner på kanalen under 17 år, så det är mycket gemensam historia, säger Palmgren Eriksen.

Sändningarna kommer fortsätta en tid till på TV Visjon Norge, fram till dess den framtida vägen ligger klar. Men Palmgren lovar att de nya nätsändningarna ska ha kvar det bästa från de gamla.

– Uttryckssättet har nog ändrat sig en del redan. Men vi vill ta vara på mycket så att man känner igen våra tv-sändningar på den nya plattformen.

"De har flyttat alltmer över till nätet"

Visjon Norge-chefen Jano Hanvold säger till Vårt Land att de skiljs åt som "goda vänner".

– Vi har haft ett fint samarbete med Evangeliesenteret i 17 år, men de senaste åren har de flyttat mer och mer till nätet.

Hanvold konstaterar att sändningspartners kommer och går, och att han var beredd på att Evangeliesenteret skulle avsluta.

Fick vite på 250 000

Forbrukertillsynet (norska konsumentombudsmannen) tilldelade i slutet av april ett vite till Visjon Norge och dess webbshop på 250 000 norska kronor för marknadsföring av ett kosttillskott som ombudsmannen menar "utnyttjar befolkningens rädsla att bli smittade av coronaviruset". Det marknadsfördes bland annat på Facebook.

"Nu är vi anklagade för att ha sålt kosttillskott med aggressiv marknadsföring. Något som inte stämmer, så vi vänder oss emot detta föreläggande på 250 000. Detta har fått helt orimliga proportioner" meddelade Jan Hanvold på sin egen Facebooksida strax efter att vitet blev känt.

Ruth Eniervoll Nilsen/Vårt Land

Bjørgulv K Bjåen/Vårt Land

Översättning: Samuel Björk

Läs mer Visjon Norge sålde ”virusdämpande” medel – får böter

---

Evangeliesenteret

  • Startades 1983 av Lise och Ludvig Karlsen som själva levt ett liv präglat av alkoholmissbruk.

    Det första centret hade plats för 9 boende och nyheterna om det nya boendet spred sig och snart strömmade människor till för att bistå på olika sätt.

    När år 1985 gick mot sitt slut hade 265 personer fått hjälp att leva ett nyktert liv.

    På 1990-talet växte organisationen snabbt och som mest fanns över 30 center över hela Norge med runt 300 anställda och nästan 500 behandlingsplatser.

    Ludvig Karlsen avled 2004 och blev hedrad med en begravning bekostad av staten.

    I dag leds arbetet av Trond Palmgren Eriksen och Lise Karlsen finns kvar som konsult och rådgivare. Hon leder också tv-programmet Önskesången, som fram tills nu visats på Visjon Norge.

---

Fler artiklar för dig