Livets ord bryter omedelbart med Visjon Norge

Efter att en amerikansk pastor uppmanat Visjon Norges tittare att skänka pengar till tv-kanalen i utbyte mot gudomligt skydd mot coronaviruset väljer Livets ord att bryta samarbetsavtalet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livets ords pastor Joakim Lundqvist berättar i ett brev att Uppsalaförsamlingen avslutar sina sändningar hos Visjon Norge och dess dotterbolag Vision Sverige med omedelbar verkan. Han skriver också att beslutet har fattats av en enig församlingsledning.

Två kritiserade uttalanden

Orsaken är återkommande kritik mot uttalanden kring pengar i den norska tv-kanalen. Joakim Lundqvist nämner en händelse i maj 2019 då en programledare uppmanade tittare med allvarliga ekonomiska problem att ge 50 000 kronor till Visjon Norge – gjorde tittarna detta fick de veta att Gud skulle ordna de ekonomiska problemen inom 30 dagar.

Joakim Lundqvist skriver att han kontaktade Visjon Norge efteråt med en önskan om att tv-kanalen skulle ta avstånd från uttalandet. Detta skedde dock inte.

Läs mer Visjon Norge om kritiken efter uppmaning om gåvor: "Det var ren biblisk lära"

 

Livets ords pastor tar också upp ett tv-program i februari i år då en amerikansk pastor uppmanade Visjon Norges tittare att skänka 2 020 kronor till tv-kanalen för att få gudomligt beskydd mot coronaviruset.

Uttalandet fick skarp kritik från många håll. På Facebook beskrev till exempel Joakim Lundqvist det som ett "typexempel på grov andlig manipulation".

Läs mer Joakim Hagerius: Coronarädslan utnyttjas skamlöst

 

Av brevet till Visjon Norge/Vision Sverige framgår att Livets ord har hoppats på "en ödmjukhet och ett tillrättaläggande", men att ledningen för Visjon Norge i stället har uppvisat "en arrogant attityd".

Ville fortsätta i Sverige

Joakim Lundqvist klargör att Livets ord varken kan, eller vill, "associeras med den här sortens manipulativa insamlingsmetoder". Han forsätter med att förklara att församlingen därför inte har någon annan möjlighet än att avsluta samarbetet.

Läs mer Joakim Lundqvist: Grov manipulation att manas betala för Guds beskydd

 

I brevet betonar Joakim Lundqvist att Livets ord inte har sett liknande tendenser hos Vision Sverige – och att de gärna hade fortsatt samarbetet med den svenska tv-kanalen. Men med tanke på att Visjon Norge och Vision Sverige har samma ägare förklarar han att det är omöjligt.

Läs mer: Pastorn Dionny Baez bad om pengar för "coronaskydd" i norsk tv

Läs mer om Coronaviruset

Alla tidigare artiklar
Coronakrisen
Roland Utbult och hans hustru Marie Nylén Utbult.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat
Kyrkorna och coronakrisen
Coronakrisen