Nyheter

Präster ilsknar till över Maradona-stadion

Napolis hemmaarena var tidigare döpt efter en av Bibelns mest kända karaktärer, men har nu bytt namn.

Nyligen avled en av fotbollsvärldens största stjärnor genom alla tider, Diego Maradona. Det dröjde inte länge förrän Neapels borgmästare, Luigi De Magistris, beslutade att döpa om stadens stora fotbollsarena till Maradonastadion.

Maradona hade sin storhetsperiod i staden som härförare för fotbollslaget Napoli, som han på 1980-talet gjorde till ett av Italiens bästa.

Präster protesterar

Men alla gillar inte namnbytet på stadion. Nu har en grupp präster i staden protesterat och tycker att man inte kan byta bort det tidigare namnet, San Paolo, ett namn taget efter aposteln Paulus som skrivit betydande delar av Nya Testamentet.

“Arenan San Paolo borde vara namngiven efter helgonet som förde Jesus hit till oss”, står det i ett protestbrev de skrivit ihop, rapporterar Fotball-Italia.

Vill se kompromiss

I stället förespråkar de någon slags kompromiss, med önskemål om att stadion ska heta San Paolo-Maradona, precis som man i Milan döpt sin arena till San Siro-Meazza.

“Det vore den rätta kompromissen att bevara tron och ära en mästare”, skriver prästerna i sitt uppror där de även vädjar till stadens ärkebiskop att stämma in i klagoropen.

Maradona dog av en hjärtattack, 60 år gammal, och hans insatser på fotbollsplanen hyllades då av en hel värld.

---

Fakta: Aposteln Paulus

  • Paulus var en av urkyrkans tidiga missionärer och flera av hans brev till de tidigaste församlingarna finns bevarade i Nya Testamentet.
  • Paulus kom från en judisk bakgrund och innan sin omvändelse var han pådrivande i att förfölja de tidiga lärjungarna till Jesus.
  • Berättelsen om hans liv finns nedtecknad i bibelboken Apostlagärningarna.

---

Fler artiklar för dig