Nyheter

Pastors bortgång bland årets största Twitter-inlägg


Pandemin, en gotländsk variant av ett världskänt meme samt både ett glädjande och ett sorgligt cancerbesked om pastorn Joachim Elsander. Men störst var ändå Zlatan. Medieakademin har samlat årets största inlägg från svenska twittrare.

“Fansens Guldboll Nr 12”, skrev Zlatan Ibrahimovic tillsammans med en bild på sin trofé efter Fotbollsgalan i november.

Tiotusentals användare gillade eller delade, och den 39-årige anfallsstjärnan visar att han fortfarande kan dominera såväl italienska skytteligan som sociala medier i Sverige. Även om långt ifrån alla av hans internationella följare hört talas om den svenska Guldbollen.

På andra plats kommer SVT-journalisten Johan Ripås, som den 19 november lägger upp en bild på sin lille son, som ringer i en klocka på en barncanceravdelning.

“Det betyder: Frisk!”, skrev Ripås – och över 25 000 användare tryckte på gillaknappen.

Sorgligt besked

Desto sorgligare är inlägget på listans sjundeplats, där EFK-pastorn och populäre Twitter-användaren Joachim Elsanders familj meddelar att Elsander har gått bort i sviterna av cancer.

Annars sätter coronapandemin tydlig prägel på listan. En filmsnutt där där en grupp gymnasister på Gotland dödförklarar studenten 2020 med hjälp av ett populärt internet-meme med dansande kistbärare hamnar på listans plats tre genom twittraren Tihesuryoye.

Enligt Medieakademins ordförande Emanuel Karlsten visar årets lista hur Twitter inte är lika hierarkiskt som andra sociala medier. Här är det inte bara kändisar som kan få fart på sina inlägg.

– Man måste inte ha många följare för att få stor spridning. Om man tittar på dem som har mest makt på Twitter så är det politiska konton, men för att få stor spridning krävs ett bredare tilltal än vad till exempel Hanif Bali har, säger Karlsten.

Inläggen är rangordnade efter hur många gillamarkeringar och retweets som de har fått. För att räknas ska inläggen vara författade på svenska av någon från Sverige.

Fler artiklar för dig