Nyheter

Ulf Kristersson: Ologiskt att tömma kyrkor

Moderatledaren Ulf Kristersson ser ingen logik i hur vissa delar av samhället, som kyrkor, stängs ner medan människor trängs på andra håll, exempelvis i mataffärer.

På nyårsafton gästade Ulf Kristersson TV4:s “Nyhetsmorgon” och frågades då ut om hur han såg på pandemiåret 2020. Ologiska regler var en av huvudpunkterna i hans kritik mot regeringens hantering av coronakrisen.

– Strängnäs domkyrka ska vara tom men Ica kan vara överfullt. Det är obegripligt för de flesta människor, förklarade Ulf Kristersson.

Han är också kritisk till det svenska vägvalet att begränsa sig till rekommendationer och råd.

– Då kommer människor att göra olika, för det är ju själva innebörden av råd. Vill man inte att människor ska göra olika, då måste man fatta skarpa beslut och säga att det här stänger vi ner.

– Jag tycker att otydlighet nästan har blivit ett signum för den svenska coronastrategin, deklarerade Ulf Kristersson i TV4-intervjun.

Moderatledaren förklarade att han velat se mycket precisare regler. Samtidigt välkomnar han den nya pandemilagen som ska träda i kraft den 10 januari och gälla till slutet av september 2021.

Ulf Kristersson är en av de politiker som under året på nära håll fått erfara hur coronaviruset drabbar. I början av juni 2020 avled hans mamma i sviterna av covid-19 som hon drabbades av efter att just ha flyttat in på ett äldreboende i Eskilstuna. Det blev besöksförbud men som nära anhörig fick han och familjen ändå besöka hans sjuka mamma, då iförda “fullständiga rymdutrustningar”.

Ulf Kristersson fick frågan om han också varit ute i affärerna och handlat i jul. Kristersson förnekade inte det men underströk att han följt givna rekommendationer och undvikit trängsel.

– Jag har gått och handlat, mest lokalt hemma i Strängnäs och mest på nätet. Det är också viktigt att hålla de lokala butikerna i Strängnäs vid liv, motiverade han.

Programledarna frågade också hur Ulf Kristersson såg på Stefan Löfven och andra statsråd vars julhandelsbeteende varit hett omskrivet de senaste dagarna.

– Jag tänker inte moralisera över enskilda statsråds klockaffärer, men ju högre tonläge man har mot andra och i praktiken säger gör ingenting, då får man finna sig i en del kritik när man själv inte verkar leva som man lär, replikerade moderatledaren.

---

Fakta: Den nya covid-19-lagen

  • Regeringen har till lagrådet lämnat förslag på en ny, tillfällig ramlag som ger regeringen befogenhet att tillfälligt besluta om fler tvingande smittskyddsåtgärder än vad som i dag är möjligt.
  • Reglerna ska kunna anpassas regionalt efter smittspridning i olika områden.
  • Regeringen vill kunna besluta om rättsligt bindande regler för butiker och köpcentrum.
  • Personer som bryter mot restriktionerna ska kunna dömas till böter.
  • Verksamheter som ska omfattas av lagen är: Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser för fritids- eller kulturverksamhet, butiker och köpcentrum, kollektivtrafik, lokaler – exempelvis festvåningar – och platser för privata sammankomster, Allmänna platser som parker och badplatser.

---

Fler artiklar för dig