Nyheter

40 miljoner sökningar efter psalmer under 2020

Sången tystnade inte under pandemiåret, men vi sjöng i hemmet och inte i kyrkan

Den amerikanska databasen Hymnary.org noterar en 20-procentig ökning av sökningarna på psalmer under 2020.
– När allt vänds upp och ned letar alla efter mening och man är öppen för Guds närvaro, säger professor Harry Plantinga, som skapade plattformen.

Under 2020 har möjligheterna att fira fysisk gudstjänst varit starkt begränsade på många platser på jorden. Det innebär inte att det varit omöjligt att hålla andakt. Människor har i hög grad både hållit andakt och sjungit psalmer, men de har gjort det i sina hem. Det menar professor Harry Plantinga vid amerikanska Calvin University. Plantinga är professor i datavetenskap, och är grundare av Hymnary.org.

Hymnary.org har noterat fler sökningar under 2020 än någonsin tidigare, och jämfört med året innan handlar det om en 20-procentig ökning, skriver Religion News Service.

– Många kan inte gå till kyrkan på gudstjänster, och då håller de andakt hemma och söker då efter material, säger Plantinga.

Ökning i mars-april

På plattformen finns runt en miljon psalmer att välja på. I vanliga fall används den framför allt av lovsångsledare och psalmforskare. Men i år tror han att plattformen fått en bredare användarskara. Runt mars-april, när pandemin spreds över jorden, skedde en markant ökning av antalet användare.

När året nu är slut blir summan 40 miljoner sökningar av 7,8 miljoner användare. Detta innebär en 20-procentig ökning jämfört med året innan. Även donationerna till databasen har ökat.

“I dessa oroliga tider vänder sig kristna till skrifterna och till psalmerna för att få tröst. Vi minns att vår hjälp kommer från Herren, skaparen av himmel och jord”, konstaterar Hymnologi.org på sin hemsida.

Sånger för svåra tider

Den som söker på sidan finner också en lista med sånger och psalmer som kan passa särskilt bra i svåra tider. Här finns till exempel “Precious Lord, Take my Hand”, skriven av Thomas Dorsey vid Pilgrim Baptist Church i Chicago. Dorsey anses av många vara en förgrundsgestalt i amerikansk svart gospel.

Med hjälp av “FlexPresentSongs”, som skapats just för att vara till hjälp under pandemin, är det lätt att hemma vid datorn följa med i noter och sjunga, samtidigt som man får ett pianoackompanjemang.

Den mest populära psalmen under året var Holy, Holy, Holy! Lord God Almighty, som skrevs 1826 av Reginald Heber och som talar om Guds helighet som genom mörkret finns där och tröstar oss (Svenska Psalmboken nr 3).

Fler artiklar för dig