Nyheter

Bill Hybels dotter ber om ursäkt för lång tystnad

Författaren Shauna Niequist, dotter till Bill Hybels, har för första gången kommenterat pappans agerande som ledde till att han fick lämna församlingen Willow Creek 2018.
“Alltför länge har jag försökt att hitta orden för att skriva om min pappa och vår kyrka”, skriver hon på Instagram.

Shauna Niequist har skrivit flera populära kristna böcker och fler än 150 000 personer följer henne på Instagram. Måndagens inlägg består av en bild med två ord “En ursäkt.”. I den efterföljande texten beskriver Shauna Niequist perioden efter att flera kvinnor anklagade Bill Hybels för sexuella trakasserier – något som resulterade i att pastorn tvingades lämna Willow Creek som han var med och grundade på 1970-talet.

“Det som hände skakade mig i grunden och jag valde att stänga av. Medan jag kämpade för att återfå kontrollen tog en grupp människor ut sin ilska gentemot min pappa på mig. Det skedde offentligt och smärtan över detta drev mig ännu mer till reträtt.”

Författaren Shauna Niequist, dotter till Bill Hybels, har för första gången kommenterat pappans agerande som ledde till att han fick lämna församlingen Willow Creek 2018.

Shauna Niequist berättar att hon fick rådet av bekanta att avsätta tid för att sörja och lyssna och till återhämtning. Hon skriver vidare att det var ett bra råd – men att hon fortsatte att vara tyst allt för länge.

“Jag förstår nu att många tolkade min tystnad som att jag försvarar min fars handlingar och hans pågående tystnad. Det gör jag inte. Jag sörjer båda dessa saker. Jag förstår nu att min tystnad innebar att många antog att jag inte bryr mig om de människor som han skadade. Det är inte sant och det är något jag ångrar väldigt djupt.”

Flyttade till New York efter skandalen

Bill Hybels dotter förklarar att hon inte har brutit kontakten med pappan. “Jag älskar honom och jag kommer alltid att göra det. Jag kan inte be om ursäkt för hans val, men jag ber om ursäkt för mitt. Jag kan inte gottgöra för hans handlingar, men i dag tar jag det första steget för att gottgöra de människor som jag har sårat genom min tystnad.”

Shauna Niequist är gift med Aaron Niequist. Tidigare bodde de i Chicagoområdet och Aaron var lovsångsledare i Willow Creek. Men kort efter skandalen med Bill Hybels flyttade Shauna och Aaron till New York.

“Han har helt försvunnit från radarn”

Det var i början av 2018 som flera kvinnor offentligt anklagade Bill Hybels för sexuella trakasserier. Han dementerade allt, men i april meddelade pastorn att han skulle lämna Willow Creek med omedelbar verkan. Ganska precis ett år senare slog en oberoende utredning fast att anklagelserna mot Bill Hybels om “sexuellt olämpliga handlingar och ord” var trovärdiga. Den dåvarande församlingsledningen kritiserades samtidigt också för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt mot Hybels när de fick kännedom om anklagelserna.

Dagen har det senaste året ställt frågor till kristna journalister i USA om de har sett några livstecken från Bill Hybels efter att han lämnade Willow Creek. Men trots att det nu har gått närmare tre år sedan dess har svaret hela tiden varit nej – ingen har hört något.

“Han har helt försvunnit från radarn och vill tydligen förbli så. Han sålde i tysthet sitt hus och ingen som jag har pratat med vet var han befinner sig”, skriver en journalist till Dagen.

---

Fakta: Bill Hybels/Willow Creek

  • Tillsammans med Dave Holmbo grundade Bill Hybels församlingen Willow Creek hösten 1975.
  • Församlingen, som har sin bas i nordvästra Chicago, växte mycket under de kommande årtiondena.
  • Bill Hybels blev samtidigt en efterfrågad föreläsare och författare och han har bland annat besökt Sverige.
  • Våren 2018 anklagades Bill Hybels för sexuella trakasserier och han avgick. Sedan dess har församlingens rykte blivit nedsvärtat och många medlemmar har lämnat.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig