Annons

Fullt ös på Torp

Det började när Carina Fredriksson 2022 träffade en barnfamilj med funktionsvariation på Torpkonferensen och insåg att de inte hade någonstans att vara. Tillsammans med två andra kollegor inom anpassad grundskola, Josefine och Jill Andersson, tog hon initiativ till en satsning för barn med neuropsykiatriska och fysiska funktionsvariationer. Förra året slogs dörrarna upp för “Fullt ös i långsamt tempo” och responsen var positiv.

Fullt ös är ett mindre sammanhang för barn som inte orkar sortera information eller har svårt att hantera högt tempo, ljud och ljus. På Fullt ös jobbar man efter tre delar: att barnen ska förstå det som sägs, att de ska få uppleva det ledarna berättar om och att de ska kunna ta med sig budskapet hem. Till sin hjälp har Carina och de andra ledarna jobbat med något som kallas kognitivt stöd, det vill säga allt som av stöd som hjälper oss att minnas, planera, förstå ordningar och liknande. Det är något som barnen möter i skolan, så när de kommer till Fullt ös känner de igen sig.

− Vi har försökt hitta en god balans mellan att lyssna och titta, att få röra sig och att få skapa, berättar Carina.

Det märks i såväl lokalen som i upplägget på mötena. En stor vikvägg är målad som ett landskap på Jesu tid och ledarna har stora bilder och förinspelade meddelanden till hjälp när de berättar ur Bibeln.

− Förra året frågade vi till exempel: “men vad sa Jesus då?” och så fick de trycka på en stor knapp och höra en mansröst som skulle föreställa Jesus – och så plötsligt var de delaktiga mitt i berättelsen.

Fullt ös, Torpkonferensen 2023.

Barnen får dansa, spela instrument och pyssla – och alla kan vara med, oavsett rörelseförmåga. Carina lyfter ett exempel från förra året då de talat om berättelsen i Bibeln om pojken med fem bröd och två fiskar och utgick från den berättelsen när de pysslade:

− Den här gången fick de pyssla två saker, en som de fick ta med sig hem och en där det stod: “jag har varit på Fullt ös och jag har hört talas om en pojke som gav det han hade till Jesus och Jesus välsignade det så att det räckte till alla. Nu vill jag ge någonting till dig”, och så fick barnen ge bort det här till någon annan på Torpområdet. Barnen fick bli betydelsefulla och det var så värdefullt.

− Det här blir ju en form av bibelöversättning på de här barnens språknivå och det är otroligt viktigt!

Vi blev överväldigade av gemenskapen i barngudstjänsten.

För Carina och de andra ledarna ger barnmötena stor glädje och de känner Jesu närvaro påtagligt.

− Det är en sån förmån att få be till Jesus tillsammans med de här barnen! Det är så äkta.

Redan första året märktes det att Fullt ös svarar på ett behov hos många familjer som sällan får de förutsättningar de behöver för att till fullo vara en del av samhället och församlingen. Carina berättar att de fick väldigt fin respons från föräldrar.

− Om man läser i 1 Kor 12 ser man att det inte går att bortse från någon grupp människor i vårt samhälle. Alla ska få ta del av Guds församling och den kristna gemenskapen. Alla lemmar behövs. Det är det som ligger till grund för allt vi gör.

---

Om Fullt ös på Torpkonferensen

Fullt ös är barnmöten i långsammare tempo för dig med flerfunktionsvariationer! Med hjälp av TAKK och kognitivt stöd upptäcker vi Bibeln och lär känna Jesus. Med våra sinnen upplever vi sång, musik, bön och lekar. Allt sker utifrån vars och ens unika förutsättningar. Ta med en förälder som delar den härliga gemenskapen! Gott om utrymme finns för rullstolar. För hygienmöjligheter finns höj- och sänkbar duschsäng.

---

Mer info på torpkonferensen.nu