09 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Dockor upphängda vid synagoga i Norrköping

Polisen utreder hets mot folkgrupp – vädjar om tips

Synagogan i Norrköping.
På söndagsförmiddagen larmades polis till synagogan i Norrköping efter att allmänhet sett dockor upphängda i en ställning. I anslutning till detta fanns också ett skriftligt budskap.

Polisen i Östergötland uppger att polispatrullen som åkte till synagogan genomförde en fotodokumentation och att föremålen togs i beslag. En förundersökning gällande hets mot folkgrupp har inletts.

I nuläget finns det inte någon misstänkt, men polisen har fått in tips och uppmanar dessutom människor som befann sig i närheten av synagogan på söndagsmorgonen att höra av sig med fler upplysningar.

Den judiska påsken, pesach, inleddes på lördagskvällen och pågår under nästa vecka. Polisen i Östergötland skriver att de är medvetna om högtiden och att patruller ska rondera vid judiska platser runt om i staden när möjlighet ges.

Återkommande antisemitism

Norrköping tillsammans med Stockholm och Göteborg är en av de tre städer där judar i slutet av 1700-talet gavs rätt att bedriva handel och bosätta sig. Men trots den judiska närvaron i staden – och stadens synagoga som invigdes 1858 – har antisemitiska dåd varit återkommande i Norrköping på senare år.

Sommaren 2014 kastades exempelvis stenar in i synagogan. I april 2019 hissades flaggor och banderoller med hakkors på olika platser i staden och i april i fjol hände samma sak igen. Nazistklotter har också upptäckts och i september i fjol, i samband med den judiska högtiden jom kippur, demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen (NMR) utanför synagogan och affischer sattes upp på flera platser i staden.

Efteråt berättade medlemmar i judiska församlingen, som av säkerhetsskäl ville vara anonyma, för Norrköpings Tidningar att de levde med ständig rädsla.

---

Fakta: Pesach

  • Pesach, det osyrade brödets högtid, firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna. Pesach kallas ibland judisk påsk.
  • Det hebreiska ordet pesach betyder “passera förbi”. Detta syftar på berättelsen i Andra Mosebok, kapitel 12, där Gud säger till Mose och Aron att Guds ängel ska döda allt förstfött i Egypten, men skona de vars dörrar har smorts in med blod från ett lammoffer. Genom blodmarkeringen kunde därmed de judiska barnen överleva.

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter