Nyheter

Syster Andre, 118, är äldst i världen

Franska Lucile Randon är 118 år gammal

[object Object]
Hon har genomlevt tre republiker och tio påvar. Lucile Randon – som kallas syster Andre – bor i Toulon vid Medelhavet och är världens äldsta nu levande människa.

När Kane Tanaka i Japan avled i april blev Lucile Randon inte bara Europas äldsta människa, utan världens. Hon föddes 11 februari 1904. Ordenssystern arbetade som ung som barnflicka och hemlärare. Hon föddes in i en protestantisk familj, men när hon var 19 år lät hon döpa sig och konversion / konvertit till katolicismen. Hon blev senare novis hos vinzentinerna (som även kallas lazaristerna). Syster Andre är världens äldsta nunna, och den äldsta personen som haft covid-19 och klarat sig, vilket Dagen rapporterat om tidigare.

– Jag var inte rädd när jag blev sjuk, för jag är inte rädd för att dö, sa hon nyligen i en intervju om hur det var att bli smittad av coronaviruset.

Inför nyåret i år fick hon en ovanlig present: ett brev från den franske presidenten Emmanuel Macron, som önskade henne ett gott nytt år.

Syster Andre bor sedan 2009 på ett äldreboende i Toulon och hon sitter numera i rullstol. Hon är också blind. Men i en intervju från 2015 klagar hon inte på sjukdom eller handikapp, utan på att människor inte kan leva i fred och samförstånd. Syster Andre har tidigare haft en tvillingsyster, och hon säger nu att hon hoppas att Gud inte dröjer för länge med att hämta hem även henne. Samtidigt njuter hon av det goda i livet. Hon gör gymnastik varje morgon, tycker om choklad, och hon tar gärna ett glas vin vid tillfälle, rapporterar flera nyhetssajter.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig