Allt färre barn vräks från sina hem

Siffror från Kronofogden visar att vräkningar där barn är inblandade blir allt mer ovanliga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När en familj blir vräkt och hamnar på gatan är det barnen som drabbas värst. Men enligt ny statistik minskar problemet, uppger Sveriges Radio.

År 2010 berördes 600 barn i Sverige av vräkning. I år är motsvarande siffra knappt 400 barn. En klar förbättring jämfört med tidigare.

Men mer måste göras för att barn inte ska hamna i den svåra situationen, menar Lars Bodin på Kronofogden som presenterar siffrorna.

I vissa fall skulle det räcka med att få hjälp av socialtjänsten eller upprätta en avbetalningsplan för hyresskulden, menar han.

Skilsmässa en orsak

Marika Hjelm Siegwald på Stockholms stadsmission tycker att hyresvärdar ofta är alldeles för snabba med att vräka.

Hon säger att den kanske sämsta julklapp ett barn kan få är att familjen blir vräkt och hamnar i hemlöshet. En skilsmässa kan vara en utlösande faktor.

– Den ena parten kan få problem med sitt boende. Har man då tillkommande problem med sjukdom, depression eller arbetslöshet kan man lätt få en betalningsanmärkning och åka ur bostadsmarknaden, säger hon.

Men Martin Lindvall på Fastighetsägarna håller inte med om att hyresvärdar vräker barnfamiljer för snabbt.

– Jag känner inte till att det skulle vara någon allmän bild. Vräkningar är ett problem även för hyresvärden, så incitamenten att göra det är ganska små, menar han.