Nyheter

Allvarliga misstag av polis och socialtjänst i Gica-fallet

Både polis och socialtjänst får kritik för sina insatser i fallet med de två tonårspojkar som misshandlade den ihjälslagna EU-migranten "Gica".

Natten till den 8 augusti förra året dödades den hemlöse rumänen Gheorghe Hortolomei-Lupu, känd som "Gica", i en park i Huskvarna. Han hade då under lång tid trakasserats av en grupp tonårspojkar.

En 16-årig pojke dömdes av tingsrätten i december till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande mot "Gica". En annan pojke, som är 14 år, gick fri eftersom han inte är straffmyndig.

SVT granskar fallet

I Uppdrag granskning som sänds i SVT morgon kritiserar Jönköpings kommun sig själva. En intern utredning drar slutsatsen att socialtjänsten brister i sitt arbete, enligt svt.se.

– Det är brister när det gäller vårt arbetssätt, handläggningsrutiner och dokumentationen, säger utredaren Lena Uddemar, socionom på socialtjänsten i Jönköping.

Hon menar att socialtjänsten uppvisar brister i att fånga upp och erbjuda insatser till ungdomar som är i riskzonen och som har "ett utåtagerande och våldsamt beteende".

Utredaren utesluter inte att något liknande kan inträffa igen men kommer inte att göra en anmälan till IVO, Inspektionen för vår och omsorg, eftersom hon anser att bristerna inte är av allvarlig art.

Läs mer: Jurist om "Gica"-fallet: Domen är en skam

Gjorde felbedömning

Också polisen får kritik får sitt agerande. Före detta kriminaltekniker Sonny Björk har granskat polisinsatserna för Ekots räkning och tycker att flera allvarliga misstag begåtts, rapporterar Sveriges radio.

När "Gica" hittades död gjorde kriminalteknikerna bedömningen att skadorna på kroppen sannolikt inte vållat mannens död. Detta trots att det fanns märken i gruset kring den döda kroppen som tyder på att någon ramlat.

I närheten låg både en träskylt och en livboj med blodfläckar på enligt polisens bedömning. Dessutom var "Gicas" ena byxben nedblodat och i ansiktet hade han mindre blånader och sår.

– Jag tycker absolut att det finns tillräckligt med tecken för att man ska anta att ett grovt brott kan ha begåtts, säger Sonny Björk.

Läs också: "Gica" och förövaren gick till samma kyrka

Agerandet försvaras

Han anser att polisen borde ha tillkallat en rättsläkare. I stället agerade polisen som om det rörde sig om ett naturligt dödsfall och städade upp på brottsplatsen.

Men polischefen Lennart Leijon i Jönköping håller inte med utan menar att polisen gjort rätt utifrån de förutsättningar som fanns då.

– Sakerna som låg kringspridda i parken satte man mer i samband med sysslolösa ungdomar som stökat i en park, inte med att sakerna hade använts för att misshandla den här personen.

Åklagaren Linda Schön har inte bestämt om domen kommer att överklagas. Ett eventuellt överklagande ska ha inkommit till domstolen senast på fredag, enligt Sveriges radio.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 den 16 januari klockan 20.00.

Fler artiklar för dig