27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Anders Tegnells nya besked till kyrkorna

För de församlingar och kyrkor som längtar efter att få släppa in fler än 50 personer i kyrkan gav Tegnell ett besked på torsdagens pressträff.

1 av 2

Många kristna församlingar hoppas på samma sak: att till hösten få öppna upp för gudstjänster på plats och kunna ta in fler än 50 personer i lokalen. Men när Dagen på Folkhälsomyndighetens pressträff ställde frågan till Anders Tegnell var svaret att det inte är aktuellt just nu.

– För vår del är det viktigt att ha en fortsatt begränsning av stora sammankomster under hösten. Vi ser i andra länder i Europa att just stora sammankomster är en drivande faktor och vi vill känna oss säkra på att vi inte har den situationen i Sverige innan vi släpper på igen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, till Dagen.

Gränsen smittar av sig

Han medger att en höjning av 50-gränsen säkert skulle göra skillnad i vissa sammanhang, som exempelvis kyrkor, men att gränsen är bra på flera sätt. Den har även haft en så kallad "normerande" effekt på resten av samhället och bidragit till att det bildats färre folksamlingar. Tegnell understryker också att det inte är upp till Folkhälsomyndigheten att höja gränsen utan att beslutet är lagstiftarens.

– Kommer en ny lagstiftning på plats är vi gärna med och diskuterar vilka kriterier man då kan sätta upp för att säkra sammankomster, i kyrkor till exempel, som ofta är väldigt stora byggnader och där man kan tänka sig vara något fler än 50 utifrån ett rent smittskyddsperspektiv, säger Tegnell.

– Men vi är inte där än. Men när vi kommer dit är vi gärna med och hjälper till för att hitta bra sätt och ge råd.

Läs mer Josefine Arenius skickade in 1213 tack till Anders Tegnell

Hösten får utvisa

På Dagens sista fråga, om det går att säga något om hur länge 50-gränsen kommer att gälla, menar han att svaret är avhängigt hur viruset reagerar på den annalkande höstupptakten för skolor och arbeten.

– Vi går mot en höst där det finns en hel del risker att det kan öka igen och då skulle vi inte vilja släppa på det här. Om hösten fortsätter vara lugn, ja, då kanske. Men ser vi som i många länder i Europa en uppgång igen, ja då är det nog tyvärr så att vi måste hålla i det här ett tag till, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Läs mer Flera församlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar